Защо НАТО с радост ще приеме Швеция и Финландия

7673
Защо НАТО с радост ще приеме Швеция и Финландия
Снимка: iStock

Финландия и Швеция подадоха официално молби за членство в НАТО, а експертите са убедени, че присъединяването им ще е от полза както за самите тях, така и за НАТО. Клаудия Майор от германската фондация „Наука и политика“ заяви, че двете страни не са просто някакви молители, а „вносители на сигурност“ в Алианса.

Как двете страни ще променят Алианса? 

В Германия задължителната военна служба беше отменена още преди години, а във Финландия тя си остава в сила. Жените там могат доброволно да служат в армията. В Швеция през 2018 година беше върната военната служба за мъже и жени – заради променената ситуация със сигурността, предизвикана от поведението на Русия.

Двете страни разполагат със значителен военен потенциал. Числеността на шведските въоръжени сили – сухопътни, въздушни и военноморски – наброява 15 000 души, към които се прибавят и силите на Гражданската защита (Hemvärnet) с численост от 20 700 души, както и 5 000 срочно служещи.

Финландия има действаща армия от 23 500 души, а в случай на война нейната численост бързо може да нарасне до 280 000 души. Отделно от това могат да бъдат мобилизирани 900 0000 запасняци. Освен това в страната действа и допълнителна военна структура, която отговаря за логистиката и организацията на отбранителните дейности. Друга финландска особеност е концепцията за „тоталната отбрана“: всички структури на правителството и икономиката разполагат с план за действия в кризисни ситуации и са длъжни самостоятелно да изпълняват конкретните си задачи по този план. Тъкмо тази система показа добри резултати по време на пандемията от Ковид-19.

Оперативна съвместимост

За НАТО Швеция и Финландия са желани партньори, казва Клаудия Майор от берлинската фондация „Наука и политика“. И двете страни са част от Северната войскова група – една от общо 18 подобни военни единици, създадени да действат в кризисни региони. А в Северния отбранителен съюз (Nordefco) те си сътрудничат с държавите от НАТО Дания, Исландия и Норвегия.

Шведски и финландски части са участвали в толкова много съвместни маневри с НАТО, че техните армии на практика са изцяло оперативно съвместими със силите на Алианса, казва Йенс Столтенберг. Освен това Финландия вече изпълнява условието да заделя за отбрана по 2 процента от брутния си вътрешен продукт, а Швеция ще го постигне до 2028 година.

Останалите критерии за членство двете страни изпълняват без проблем: те са демокрации, поддържат добри отношения със съседите си и не са замесени в териториални спорове и конфликти. А въоръженията им отговарят на стандартите на НАТО.

Така например Швеция разполага с модерни изтребители Gripen, които могат да се използват едновременно за преследване, нападения или разузнаване. Финландия пък неотдавна закупи свръхмодерните американски невидими изтребители F-35 и разполага със стотици гаубици и ракетни установки, което я нарежда сред страните с най-мощна артилерия в Европа. Швеция наскоро похарчи 47 милиона евро за модерни минохвъргачки и планира да закупи още бронирана техника и нови подводници.

Промяна в съотношението на силите

С влизането на Швеция и Финландия в НАТО ще се промени и съотношението на силите в Европа. „Може да се каже, че Балтийско море ще стане един вид вътрешно море за НАТО“, казва Майор.

Още отсега обаче двете държави играят важна роля за НАТО: „Ако НАТО трябва да защитава Балтика, на практика той се нуждае от въздушното пространство на Швеция и Финландия. Затова членството на двете страни ще опрости много нещата за Алианса“, добавя експертката.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...