Зеленски: Ако Бахмут падне, ще съм притиснат да направя неприемлив компромис

10892
Зеленски: Ако Бахмут падне, ще съм притиснат да направя неприемлив компромис
Снимка: Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че ако страната му не спечели продължителна битка в Бахмут, Русия може да започне да изгражда международна подкрепа за споразумение, което може да изиска от Украйна да направи неприемливи компромиси.

Той също така покани на посещение в Украйна китаския лидер Си Дзинпин, който наскоро се срещна с един от своите съюзници - диктатора Владимир Путин, издирван от съда в Хага за депортиране на украински деца.

Пригожин се държи като президент на Русия – какво мисли Путин? (ВИДЕО)

Руският олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин продължава линия на поведение, която подсказва аспирации да атакува поста на ...

Ако Бахмут падне в ръцете на руските сили, техният президент Владимир Путин ще "продаде тази победа на Запада, на своето общество, на Китай, на Иран", заяви Зеленски в интервю за Associated Press, публикувано в сряда.

"Ако той усети малко кръв - ако усети, че сме слаби - ще натиска, натиска, натиска", каза още той.

Украинският лидер разговаря с журналистите на AP във влак, който го вози из цяла Украйна, включително в градове, намиращи се в близост до най-ожесточените сражения. ОЩЕ: Зеленски посети фронта при Бахмут (ВИДЕО)

Украинският президент каза, че се притеснява, че войната може да бъде повлияна от промяна на политическите сили във Вашингтон. "САЩ наистина разбират, че ако спрат да ни помагат, няма да спечелим", заяви той.

Снаряди с обеднен уран за Украйна - митове и факти

В Обединеното кралство, както и в САЩ, има уранови отпадъци от атомни електроцентрали, които ще трябва да бъдат унищожени, но с направа...

Зеленски се притеснява страната му да не загуби инерцията. "Войната е пай, съставен от парчета от победи. Малки победи, малки стъпки", каза той. Президентът на Украйна изразява увереност, че нацията му ще надделее чрез поредица от "малки победи" и "малки стъпки" срещу "много голяма страна, голям враг, голяма армия" - но армия, по думите му, с "малки сърца".

Коментарите на Зеленски са признание, че загубата на седеммесечната битка за Бахмут - най-дългата във войната досега - ще бъде по-скоро скъпо политическо поражение, отколкото тактическо. Той прогнозира, че натискът от поражение при Бахмут ще дойде бързо - както от международната общност, така и в собствената му страна. "Нашето общество ще се почувства уморено", каза той. "Нашето общество ще ме притисне да направя компромис с него".

Досега Зеленски казва, че не е усетил този натиск. Международната общност до голяма степен се е обединила около Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари 2022 г. Много световни лидери отидоха в нападнатата страна, за да изразят солидарността си към президента и народа му.

В същото време Зеленски отправи покана към един стратегически важен лидер, който още не го е посетил в Киев - китайския президент Си Дзинпин. "Готови сме да го видим тук", каза украинският лидер. "Искам да разговарям с него. Имах контакт с него преди пълномащабната война. Но през цялата тази година, повече от една година, не съм имал".

ОЩЕ: ЕС притиска Си Дзинпин да говори със Зеленски, Китай не е предложил нищо на Украйна

Украйна промени стратегиите на държавите, колебаещи се между САЩ и Китай

Посещението на Си Дзинпин при Владимир Путин доведе до множество споразумения за "стратегическо сътрудничество", които включват увелича...

Пекин предлага мирен план за Украйна в 12 точки, но никъде в него не пише нищо за изтегляне на руските войски от незаконно окупираните територии. Путин заяви пред Си, че този документ може да сложи край на войната, но той е неприемлив за Украйна и партньорите ѝ, тъй като Киев ще трябва да направи неприемливи отстъпки.

Зеленски има друга мирна формула в 10 стъпки, която ЕС официално подкрепи преди дни. Тя включва изтегляне на руските сили, включително марионетните.

"Тя (войната - бел. ред.) можеше да тръгне по един начин - да раздели страната, или по друг - да ни обедини", каза той. "Аз съм толкова благодарен. Благодарен съм на всички - на всеки един партньор, на нашия народ", заяви Зеленски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com