Путин пред Си Дзинпин: Много точки от китайския мирен план съвпадат с нашите виждания (ВИДЕО)

3062
Путин пред Си Дзинпин: Много точки от китайския мирен план съвпадат с нашите виждания (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Отношенията между Русия и Китай са "жизнено важни за съвременния световен ред". Това заяви президентът на Китай Си Дзинпин след разговори с президента на Русия Владимир Путин във втория ден от държавното му посещение в Москва. От своя страна отбеляза нарастващите търговски връзки между двете страни и оцени високо предложенията на Пекин за мирно уреждане на кризата в Украйна, които "могат да бъдат взети за основа".

Двамата коментираха и китайския мирен план за Украйна. "Много точки от документа съвпадат с руските подходи и могат да бъдат взети като основа за мирно уреждане, когато Западът и Киев са готови за това", каза Путин, срещу когото Международният наказателен съд издаде заповед за арест. Той обаче уточни, че към момента Кремъл не наблюдава такава готовност от Запада. Припомняме, че китайският мирен план на практика предвижда окупираните до момента територии да останат под руски контрол - нещо, с което нито Украйна, нито западните му съюзници биха се съгласили.

Милен Керемедчиев: Колкото повече продължава войната в Украйна, толкова повече Китай печели (ВИДЕО)

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради "военни престъпления". Става дума за...

Коментирайки изявлението на британския заместник-министър на отбраната Анабел Голди за плановете за доставка на Украйна на снаряди, съдържащи обеднен уран, Путин каза, че "Западът наистина реши да се бие с Русия до последния украинец, не на думи, а на дела". Той добави, че ако такива доставки се осъществят, Русия ще трябва да реагира по съответния начин, като се има предвид, че колективният Запад вече започва да използва оръжия с ядрен компонент, предаде ТАСС.

На свой ред Си Цзинпин подчерта, че Пекин се придържа към "обективна и безпристрастна позиция по украинския въпрос, активно насърчава помирението и възстановяването на преговорите", а също така се застъпва за мир и диалог.

В изявление от девет точки Китай оценява положително готовността на Русия да "положи усилия за възобновяване на мирните преговори възможно най-скоро" за Украйна, а Руската федерация приветства готовността на Китай да играе положителна роля в уреждането, тъй като както и "конструктивните съображения", изложени в китайския документ за позицията относно украинската криза. И двете страни призоваха за избягване на действия, които ескалират и удължават конфликта и зачитат "легитимните опасения за сигурността на всички страни".

Освен това Русия и Китай призоваха НАТО да спазва стриктно ангажиментите си като отбранителна организация и изразиха сериозна загриженост относно рисковете, които води партньорството AUKUS. Пекин и Москва приветстваха скорошното нормализиране на отношенията между Иран и Саудитска Арабия. Путин също така потвърди, че смята Тайван за неразделна част от КНР и се противопоставя на неговата независимост "под каквато и да е форма".

ВИДЕО: Путин хвали Международния съд на ООН като гарант за правосъдие

"Още веднъж подчертавам – съществуването на Международен съд в системата на ООН е най-важното условие за устойчивостта и легитимн...

Русия и Китай заявяват още в декларацията, че никога не трябва да има ядрена война. "В една ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да бъде разпалвана", се казва в декларацията.

Разговорите във вторник продължиха около три часа. Първоначално срещата в Големия Кремълски дворец продължи повече от 1,5 часа в тесен състав с участието на членове на делегациите, а след това продължи в разширен състав. След това в Малахитовото фоайе на Двореца лидерите на двете страни подписаха две съвместни изявления: за задълбочаване на всеобхватното партньорство и стратегическото взаимодействие между Русия и Китай, навлизането в нова ера и за план за развитие на ключови области на руско- Китайското икономическо сътрудничество до 2030 г.

Путин каза, че "разговорите лице в лице вчера и днес, в тесен състав и с участието на делегации са били успешни, преминали са в топла, другарска, конструктивна атмосфера". Си Дзинпин благодари на Путин за неговото "традиционно гостоприемство и топло посрещане". Той нарече приключилите разговори "откровени, приятелски и продуктивни".

Както отбеляза Путин, Китай твърдо заема позицията на водещ външнотърговски партньор на Русия. Според него се очаква тази година Руската федерация и Китай не само да достигнат обем на търговията от 200 милиарда долара, но и да надминат този етап. Освен това Русия ще увеличи доставките на храни за "широкия китайски пазар". "Съществуват възможности за значително увеличаване на износа на месо, зърно и други категории стоки за КНР", уточни той.

Срещата Путин – Си: Ще има ли нов тласък в руско-китайските отношения?

Президентът на Китай Си Дзинпин пристигна днес на посещение в Москва, което е първата му визита след преизбирането му на високия пост. ...

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Си Дзинпин отбеляза, че по време на посещението му в Москва е било възможно да се договори за установяване на цялостно планиране в търговията. Търговският оборот е нараснал със 116% за 10 години, което е позволило не само да се укрепи значително материалната база на двустранните отношения, но и да се даде значителен тласък на социално-икономическото развитие на двете страни, подчерта китайският лидер.

Русия остава стратегически доставчик на петрол, природен газ, включително втечнен такъв, както и на въглища и електроенергия за Китай. Президентът на Руската федерация посочи, че руският бизнес е в състояние да отговори на нарастващото търсене на енергоносители от страна на китайската икономика, както в рамките на текущите проекти, така и тези, които в момента са в процес на съгласуване.

Лидерите на Русия и Китай по време на срещата в тесен състав обсъдиха изграждането на газопровода "Силата на Сибир-2", който ще минава през Монголия. "Практически всички параметри на това споразумение са договорени. Това са 50 милиарда кубически метра газ на надеждни стабилни доставки от Русия", подчерта Путин.

ОЩЕ: Превръща ли се Русия в ресурсна колония на Китай?

Кой от двойниците на Путин се появи в Мариупол?, пита украински политик (СНИМКА)

Кой именно посети окупирания Мариупол на 19 март - Путин или някой от двойниците му? Или още по-точно - кой от двойниците му се появи т...

Китайският президент каза, че той и руският президент "заедно са обобщили резултатите от развитието на двустранните отношения през последните 10 години и са се съгласили, че китайско-руските отношения са надхвърлили двустранните отношения и са от жизненоважно значение за съвременния световен ред". Според него Русия и Китай „като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН ще продължат решително да отстояват основните норми на международните отношения заедно с международната общност.

Путин подчерта, че Русия и Китай "решително се противопоставят на всяка държава или блок да накърнява законните интереси на други страни с цел получаване на военни, политически и икономически предимства".

В съвместно изявление за задълбочаване на всеобхватното партньорство и стратегическо сътрудничество, навлизащо в нова ера, лидерите заявиха, че отношенията между Москва и Пекин са "зрели, стабилни, самодостатъчни и силни и не са насочени срещу трети страни". "Русия се интересува от стабилен и проспериращ Китай, а Китай се интересува от силна и успешна Русия“, се казва в документа.

В кратко съвместно изявление за икономиката Путин и Си Дзинпин инструктираха своите правителства да подготвят и одобрят план за развитие на ключови области на руско-китайското икономическо сътрудничество до 2030 г. Те идентифицираха осем такива ключови области, включително увеличаване на търговското и финансово сътрудничество, укрепване на "всеобхватното партньорство в енергийния сектор" и укрепване на индустриалното сътрудничество, както и "значително повишаване" на нивото на сътрудничество в селското стопанство и икономиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа