Чий е Йерусалим?

8648
Чий е Йерусалим?
Снимка: iStock/Guliver

Едва ли има друг град на света, който да е толкова оспорван, колкото Йерусалим. Статутът му си остава неизяснен и до днес - въпреки многократните усилия на ООН да уреди въпроса. Чий е все пак Йерусалим?

Какъв е международноправният статут на Йерусалим?

Макрон заяви на Тръмп, че носи историческа отговорност за климата

Френският президент Еманюел Макрон заяви на американския си колега Доналд Тръмп, че носи историческа отговорност след решението си да с...

И израелците, и палестинците претендират за Йерусалим като столица на своята държава. Днес обаче градът е изцяло под контрола на Израел. Въпреки че международноправният му статут си остава неизяснен. Ако зависеше от решенията на международната общност, Йерусалим би трябвало да бъде под контрола на ООН. Това реши Общото събрание на ООН още през 1947 година.

Какво точно предвиждаше планът от 1947?

С резолюция №181 ООН взе решение за подялбата на Палестина на една израелска и една арабска държава, като Йерусалим не бива да принадлежи нито на едната, нито на другата страна. Планът от 1947 година предвиждаше градът да бъде демилитаризиран и поставен под международен контрол. Десет години по-късно трябваше да се проведе референдум, на който жителите на Йерусалим да гласуват за нов регламент.

Защо този план не беше реализиран?

Планът на ООН срещна съпротива както от израелска, така и от арабска страна. След оповестяването на решението, в Палестина се стигна до ескалация на насилието между еврейски и арабски групировки. А след като на 14 май 1948 година Израел обяви своята независимост, войските на Йордания, Египет, Сирия, Ирак и Ливан нападнаха новата държава. В резултат Ерусалим бе разделен: Източен Йерусалим остана под контрола на Йордания, а Западен Йерусалим - под контрола на Израел.

Ердоган обвини САЩ за кръвопролитието в Йерусалим

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви в понеделник, че САЩ са отговорни за кръвопролитието в Йерусалим, случило се в резулта...

Какво се случи след това?

Още през 1950 година Израел обяви Йерусалим за своя столица, а в Шестдневната война през 1967 година завладя и източната част на града, която до този момент беше под контрола на Йордания. Оттогава насам там са в сила израелските закони. През 1980 година Кнесетът обяви целия град за неделима столица на държавата Израел. Съветът за сигурност на ООН реагира с позиция, която оттогава насам многократно потвърждава - резолюция №478 разглежда анексията като невалидна.

Каква е позицията на палестинците?

През 1988 година Организацията за освобождение на Палестина (ООП) обяви създаването на държавата Палестина и провъзгласи именно Йерусалим за нейна столица. Към този момент Йордания вече се беше отказала от своите претенции към Източен Йерусалим и други палестински територии. В хода на постепенното сближаване между израелци и палестинци, въпросът за окончателния статут на Ерусалим беше оставен настрана. Мирният договор от Осло (1993 година) предвиждаше този въпрос да бъде решен по-късно по силата на отделен договор. 136 от общо 193 страни-членки на ООН признаха държавата Палестина със столица Йерусалим.

Ще има ли последствия от решението на Тръмп?

Дали ако САЩ преместят посолството си в Йерусалим ще има значение?

В сряда, шести декември, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че признава Йерусалим за столица на Израел и смята да премести американ...

Фактът, че сега САЩ застават твърдо на израелска страна, не променя с нищо международноправното положение. Според повечето държави, окончателното изясняване на статута на Йерусалим трябва да бъде отложено. На първо време те очакват от Израел и Палестина да се обединят около решение на Близкоизточния конфликт по формулата "две държави". В рамките на това решение ще бъде изяснен и окончателният статут на Йерусалим. Становището на Тръмп обаче прави подобна договореност все по-малко вероятна.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com