Германия: Глоба, ако отказваш имунизация

3133
Германия: Глоба, ако отказваш имунизация
Снимка: Gettyimages.com

Експертите бият тревога: все още в Германия хора умират от морбили. Затова политици и лекари настояват за подобряване на превенцията чрез ваксинации. Чуват се дори призиви за задължителна имунизация на децата до 14 год.

Родителите на деца от детските градини ще бъдат глобявани с до 2500 евро, ако откажат задължителната консултация за ваксиниране. Както съобщава вестник "Билд", това се предвижда в нов закон, който ще се обсъжда идната седмица в Бундестага. Съгласно проектозакона, възпитателите в детските градини ще бъдат задължени да информират здравните служби за всички родители, които отказват консултации за ваксинациите. А здравните власти ще могат да им налагат глоби.

Министърът на здравеопазването Херман Грьое заяви, че не можем да подминаваме факта, че "все още има хора, които умират от морбили". Това, по думите му, обяснява и нуждата от затягане на мерките за превенция чрез имунизиране.

Миналата събота в Есен от морбили почина 37-годишна жена и майка на три деца. Това беше първият смъртен случай от морбили в Германия през тази година. По информация на сайта derwesten.de вече е заведено дело срещу лекуващите лекари на починалата жена.

Само в Есен до този понеделник бяха регистрирани общо 31 случая на морбили. Експертите предполагат, че действителният брой на заболяванията е значително по-голям. "Морбили не е безобидна детска болест. Тя може да причини възпаление на мозъка у децата, а при възрастните - бронхопневмония", казва отговорникът за здравеопазването към общината Петер Ренцел. Той допълва, че усложненията настъпват обикновено при възрастните пациенти. 

Няма да ги пускат в детските градини

Напоследък зачестиха призивите от политици и лекари за повече имунизации и по-строг контрол. Професионалното сдружение на педиатрите BVKJ настоява в детските градини да бъдат записвани само имунизирани деца. Председателят Томас Фишбах е категоричен, че неваксинираните деца не трябва да бъдат допускани до детските градини или други заведения от образователната система.

Сдружението на германските педиатри подкрепя намеренията на министър Грьое за затягане на правилата за задължителните имунизации и за по-строг контрол. Свободните демократи, например, настояват за задължителни имунизации на всички деца до 14 годишна възраст. Министърката на здравеопазването на Бавария Мелани Хумл пък твърди, че това е акционизъм и нарушение на гарантираната от конституцията телесна неприкосновеност и вмешателство в родителските права. 

Морето ги поглъща, а ЕС продължава да се лута

Всеки ден морето погребва хора. Отчаяни и обезверени бегълци, които не виждат друг изход, освен да рискуват живота си, доверявайки се ...

Експертите препоръчват имунизация

Според експертни оценки, пет процента от всички деца в Германия не се имунизирани срещу морбили. Хората, които са несигурни дали са ваксинирани, могат да проверят в имунизационния си паспорт или да си направят кръвен имуноглобулин-тест, който показва дали в тялото има образувани антитела.

Обикновената ваксина срещу морбили осигурява около 90 процента защита, а двойната - между 95 и 99 на сто. Родените преди 1970 година по правило веднъж са прекарали морбили и имат имунитет срещу повторно заболяване. Но и в тези случаи една имунизация повишава сигурността. Неродените са защитени от имунната система на майката. 

Морбили се разпространява най-вече по въздушно-капков път - например при кихане и кашляне. Болестта започва с температура, конюнктивит, хрема, кашлица и обрив на лигавицата на устата. Още при първи признаци на заболяването, родителите трябва да спрат децата си от детска градина или училище, припомнят експертите.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com