Истината за руските затвори?

6665
Истината за руските затвори?
Снимка: Getty Images/Guliver

Руските затвори са пълни. Винаги. Защото, както се твърди, всеки четвърти мъж и всяка осма жена в тази необятна страна са имали поне веднъж в живота си досег с престъпния свят. Така ли е наистина?

Прилича на нещо между склад за стари дрехи и прашасало бюро. В това московско жилище всичко се върти около съдбите на хора, попаднали зад решетките. Хора, които са убедени, че са станали жертва на държавния произвол.

С молба за помощ тук идват техни приятели и роднини. Едни се борят за освобождаването на своите близки, други искат да издействат намаляване на присъдата. Но има и такива, които просто се надяват на някакво доказателство, че близките им са живи и здрави. За всички тези случаи се грижи московската фондация "Русия зад решетките".

"Цялата страна е в затвора", казва ръководителката на фондацията Олга Романова. И припомня следната фраза, която е много популярна в Русия: "Една трета от обитателите на затворите са попаднали зад решетките по измислени причини. Друга една трета - без всякаква причина. И само една трета от затворниците са заслужили съдбата си".

Всеки четвърти мъж и всяка осма жена

Олга Романова е запозната с всеки отделен случай - независимо дали става дума за изтезания в зловещия наказателен лагер в Саратов или за драстични нарушения на правото за посещения в женския затвор в Нижни Новгород. Романова работи с екип от юристи, някои от които сами са лежали в затвора. "Единствено аз от цялата ни група не съм осъждана, но при тази система това много бързо може да се промени", казва Романова.

Твърди се, че всеки четвърти мъж в Русия е имал поне веднъж в живота си досег с престъпния свят. Същото важи и за всяка осма жена в тази необятна страна. Една от причините за големия брой руснаци, които попадат зад решетките, е стремежът на следствените органи да представят добри резултати от работата си. "Руската правна система има нужда от конкретни резултати. И в този смисъл делът на разкритите случаи трябва постоянно да расте. Така правоохранителните органи и съдилищата се превръщат в нещо като ловци на добри статистики", казва юристът Артьом Никитушкин.

Самият той също е лежал в затвора. Твърди, че случаят му е "бил поръчан". Имал успешна фирма, поради което привлякъл вниманието на градските власти. Очаквали от него да дели печалбата си, но Никитушкин отказал. "Затворници, които излежават присъда заради финансови престъпления, разпалват апетита на определени хора в затворите и трябва сами да плащат престоя си зад решетките. Защо ли? Защото от гледна точка на правосъдието могат да си го позволят. И затова биват изнудвани да си плащат за всичко", обяснява Никитушкин.

"Истински ад"

Морето ги поглъща, а ЕС продължава да се лута

Всеки ден морето погребва хора. Отчаяни и обезверени бегълци, които не виждат друг изход, освен да рискуват живота си, доверявайки се ...

Сред доброволците, които работят за "Русия зад решетките", е и Пьотр Курянов. Той отговаря за рецидивистите и твърди, че много от тях лежат зад решетките без вина. "Тези хора са много удобни жертви. При тях полицията действа на принципа "Веднъж престъпник - завинаги престъпник"", казва Курянов. Самият той вече пет пъти е лежал в затвора, като само веднъж си го бил заслужил, уверява ни той.

Много затворници се оплакват и от бруталността зад решетките. Курянов например описва един от престоите си в затвора като истински ад: "В наказателната колония в Саратов цареше садизъм. Беше като в нацистки концентрационен лагер. Още с пристигането ми започнаха да прилагат най-брутални методи, за да ме сломят като личност. Бях подложен на всевъзможни изтезания - психически и физически, бях унижаван и жестоко пребиван", разказва Курянов.

"Гулаг е жив"

"Руските затвори не служат за превъзпитание на осъдените. Единствената им цел е да наказват", твърди Олга Романова. Самият президент Путин неведнъж е предупреждавал, че руската правосъдна система се нуждае спешно от реформи. Но дотук нищо не се е случило. Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) е твърде могъща. Наричат я дори "държава в държавата". "Гулаг е жив, а духът му броди из цяла Русия", казва в тази връзка активистът Пьотр Курянов.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com