Мегапроектът на Сиси: Нова столица за Египет

7936
Мегапроектът на Сиси: Нова столица за Египет
Снимка: Pixabay

Нова столица за Египет, която да замени Кайро: това е един от мегапроектите на президента Сиси от първия му мандат, ангажирал 200 000 работници. Ето как ще изглежда гордостта на Сиси, който вероятно ще бъде преизбран:

Нова египетска столица трябва да замени античния Кайро: стартът на тази амбициозна инициатива бе даден от Абдел Фатах ас Сиси, който е президент на страната от 2014. Той обяви мегапроекта преди две години. И се надява да го реализира по време на втория си мандат: очаква се Сиси да спечели провеждащите се от 26 до 28 март президентски избори в Египет.

Един ден новата египетска столица ще има улична мрежа от общо 650 километра. Част от новите улици вече са асфалтирани.

Това е само началото

Ахмет ел Хилали, един от пиарите на фирма ACUD, която реализира проекта, е застанал пред грубия строеж на джамията ал-Фатах. "Минарето ще бъде високо 70 метра. Във вътрешността на джамията ще има място за над 8000 вярващи. Тя трябва да бъде изцяло готова през юни 2018 година", обяснява той и добавя: "Президентът ще се моли тук в края на следващия Рамазан".

Превръщат Сирия в колония. Или поне в протекторат

След седем години война става все по-ясно, че Сирия се превръща в колония - или в най-добрия случай в протекторат на непосредствените ...

Няколко километра по-нататък се издига грубият строеж на една катедрала. Десет процента от стомилионното население на Египет са християни. Катедралата също е огромна. Тя има три етажа. Ахмет ел Хилали обяснява, че на първите две етажа ще има място за 2500 вярващи. А на третия ще могат да се събират още 10 000 души. Ахмет ел Хилали ни показва и новия конгресен център, както и един хотел. Те са разположени по пътя към бъдещия правителствен квартал. "В средата на идната година президентският дворец, министерствата и парламентът трябва да бъдат готови", казва пиарът.

Ахмет ел Хилали обяснява, че това е само първата фаза от голямото строителство. Предвижда се изграждането на бизнес парк и банков квартал. Ще бъде изградена и опера, много кина и театри, ресторанти и бутици, посолства, училища и университети. А кой ще финансира огромния проект? Ахмет ел Хилали казва, че това е един типичен египетски финансов модел: държавата ще продава земята на инвеститори; инвеститорите ще разработват своите планове за вилните селища или жилищните сгради и ще продават своите идеи; едва тогава започва строителството.  В осъществяването на плановете участват и строителното министерство, както и армията. Или по-точно казано: инженерният корпус на египетската армия.

"Той ще отговаря за уличното строителство, изграждането на мостовете и тунелите", обяснява пиарът на фирма ACUD и допълва: "Гражданите не бива да се опасяват, че ще бъдат отклонени средства от държавния бюджет".

Досега в мегапроекта са инвестирали само египетски фирми. Ахмет ел Хилали твърди, че и чуждестранни компании вече проявяват интерес. Най-вече китайски. Но досега все още няма сключени договори.

Първият квартал с 35 000 жилища вече е завършен до ключ. И това е само началото. Според плановете, един ден в новата столица ще живеят и работят 6,5 милиона души в 20 квартала с общо 20 небостъргача. Един от небостъргачите ще бъде най-високият в цяла Африка. Строителните работници са доволни от свършената работа и казват, че биха искали един ден също да се нанесат тук. Дали обаче един обикновен работник ще може да си го позволи? 

Един уникален свят, застрашен от изчезване

Амазония е на изчезване. Природните ѝ богатства привличат фирми за дърводобив, златотърсачи и наркокартели. Безогледното унищожаване н...

"Това са жилища, построени от държавата. Те са предназначени за покупка или даване под наем. Цените все още не са уточнени. Но сигурно ще бъдат твърде високи за обикновените работници, които оценяват заплащането и условията на труд в Египет като добри", казва ел Хилали.

Град Сиси?

Понастоящем в изграждането на новата столица участват 200 000 души. А това влияе благоприятно на данните за безработицата. В страната има и други големи строителни обекти, които също осигуряват множество работни места. Според статистическата служба в Кайро, безработицата от над 12% през миналата година е намаляла с един процент.

Новата столица на Египет е един от многото мегапроекти на египетския президент. Дали тя ще бъде кръстена на създателя си Сиси? Ахмет ел Хилали казва, че все още ѝ се търси име, но президентът няма да одобри предложението тя да се казва като него - Сиси. "Той е твърде скромен в това отношение", заключава пиарът Ахмет ел Хилали.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com