X
 
 

"Парадайс пейпърс": Тайните на супербогатите

3809 0
photo of "Парадайс пейпърс": Тайните на супербогатите
Снимка: Getty Images/Guliver
Елизабет II, Боно от U2, близък съветник на Джъстин Трюдо, известни политици и концерни: от днес "Парадайс пейпърс" всяват смут в света на богатите. Над 13 милиона документа разкриват как известни лица укриват данъци.

Как супербогатите икономисват от данъци? Поне отчасти отговор на този въпрос дават т.нар. "Парадайс пейпърс": 13,4 милиона документа, проучени от международен консорциум от разследващи журналисти. В основата на разследването е германският вестник "Зюддойче Цайтунг", а в консорциума участват и авторитетни медии като БиБиСи, "Ню Йорк Таймс", "Гардиън", "Льо Монд".

Новото разследване напомня за работата на същия консорциум по така наречените "Панама пейпърс", станали известни през пролетта на 2016, когато журналистите анализираха милиони документи от панамската фирма "Мосак Фонсека". Почти половината от документите - 6,8 милиона - които "Зюддойче Цайтунг" е получил сега, произхождат от адвокатската фирма "Апълби". Компанията, която е основана през 1898 на Бермудските острови, днес оперира в още девет други държави. Сред тях са остров Ман, Малта, Сейшелите, Хонг Конг. Голям е и броят и на документите, свързани с попечителския тръст "Ейжасити" в Сингапур. Впрочем, миналия месец от "Апълби" съобщиха, че през 2016 година системата им е била атакувана от хакери, вследствие на което вероятно се е стигнало до изтичане на информация за клиенти.

Русия отхвърли обвиненията за незаконна дейност в рамките на Paradise Papers

Русия отрече дейностите, в които е обвинявана в рамките на мащабното разследване за офшорни активи Paradise Papers, дело на Международн...

С легални трикове срещу системата?

Според "Зюддойче Цайтунг", в "Парадайс пейпърс" се съдържа информация за повече от 120 политици от 50 държави, а също така за известни предприемачи и спортисти. В списъка фигурират имената на неколцина германски милиардери, на холивудски звезди и на автомобилни пилоти. Разследващите журналисти подчертават обаче, че документите не са пряко доказателство за "законови нарушения или неморално поведение", защото много от триковете за избягване на данъчно облагане са легални или блуждаят някъде в сивата зона.

До момента най-интензивно обществено внимание предизвикват няколко имена, появили се в "Парадайс пейпърс": на британската кралица Елизабет Втора, на министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос, на неговия колега и шеф на Държавния департамент Рекс Тилърсън и името на един близък съветник на канадския премиер Джъстин Трюдо. Според медиите, в списъка фигурират още имената на повече от десет съветници или спонсори на президента на САЩ Доналд Тръмп. В документите се съдържа информация и за пътищата, по които няколко глобални корпорации като Facebook, Apple, Uber или Nike се опитват да намалят данъчните си задължения.

Някои важни детайли

И кралица Елизабет II се появи в "Панамските досиета"

Редица действащи и бивши световни лидери фигурират в масива от документи за офшорни компании, публикуван от Международния консорциум за...

От "Парадайс пейпърс" се разбира, че над 11 милиона евро от личните пари на британската кралица Елизабет са инвестирани в офшорни компании. Американският министър на търговията Рос пък притежава дял от фирма за транспортни кораби, спечелила милиони от поръчки на компания близка до руския президент Владимир Путин. Според БиБиСи, всичко това обаче все още са само фрагменти от общата картина, която тепърва ще се разкрива. Очаква се през настоящата седмица да бъдат публикувани още информации, засягащи ключови политици на международна сцена, икономически конгломерати и супербогаташи, които използват офшорни фирми, за да укриват данъци.

Офшорните "инструменти" за укриване на данъци обикновено формално остават в рамките на закона, макар че, според "Гардиън", понякога се използват в нарушение на закона – например, когато става дума за заобикаляне на санкции или укриване на роднински връзки. Освен това офшорните зони гарантират поверителност, което пък привлича като магнит перачи на пари, наркотрафиканти, клептократи и всевъзможни други субекти, пожелали да оперират на тъмно.

Дори след шока, който миналата година предизвикаха т.нар. "Панама пейпърс", глобалната офшорна система си остана непокътната. Нещо повече: новите документи показват, че тя е много по-обширна и комплексна, отколкото се смяташе досега. Фризирането на счетоводни документи и банковата тайна в офшорните дестинации създават условия за фирми и за отделни хора да спестяват данъци в чудовищни размери и да увеличават богатствата си, без да се интересуват от последствията. Разкритията, които се очакват през настоящата седмица, навярно ще бъдат скандални, но дали ще променят нещо? Защото историята обикновено е на страната на богатите...

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители