Първи директен сблъсък между Израел и Иран

2221
Първи директен сблъсък между Израел и Иран
Снимка: Getty Images/Guliver

Израел предприе масирано нападение срещу цели в Сирия в отговор на иранския обстрел в окупираните Голански възвишения. Напрежението ескалира само два дни след като САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран.

Срещу израелски позиции на Голанските възвишения в нощта срещу четвъртък от Сирия са били изстреляни над 20 ракети. Някои от тях са били прихванати, съобщи говорителят на израелската армия ген. Джонатан Конрикъс. Той определи иранската атака като много сериозна.

Руските подводници създават грижи на САЩ

Трудните отношения с Русия бяха една от основните теми на срещата на министрите от НАТО в Брюксел. В момента американците засилват вое...

Обстрелвани са били няколко израелски военни поста. Няма данни за жертви, а нанесените щети били "ограничени". Израелската страна смята, че зад атаката стои бригадата "Ал Кудс" - елитно подразделение на иранската Революционна гвардия.

Напрежението в района ескалира само два дни след като САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран.

Ракети и срещу Дамаск?

В отговор на ракетния обстрел израелската армия е поразила десетки ирански военни цели в Сирия, съобщи още говорителят. Атакувани са били пускови установки, от които са били изстреляни ракети, както и военни и логистични комплекси на "Ал Кудс", складове и транспортни средства. Ген. Конрикъс увери, че израелските удари не целят "ескалация" на напрежението с Техеран. По данни на сирийската армия, поразени са главно цели в югозападната провинция Кунейтра.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че срещу Сирия са били изстреляни 50 ракети. Много от тях били прихванати. Няма данни за това дали ракети са изстреляни и срещу Дамаск. В сирийската столица обаче е имало експлозии.

В Гърция всичко върви добре. Но само на хартия

В официалните статистики за Гърция може и да има положителни данни, само че реалността изглежда по друг начин, смятат трима гръцки бизн...

Ракетното нападение е целяло да разруши сирийската противовъздушна отбрана и радарните установки, предаде държавната осведомителна агенция Сана. Една такава установка е била поразена. Атакувани са също сирийски военни бази и оръжейни складове. Няколко ракети са попаднали в целта. Няма данни за жертви от нападенията.

Напрежението ескалира

Израелските тайни служби от доста време предупреждават за възможен ирански удар по Израел в отговор на въздушното нападение, при което на 9 април в Сирия загинаха седем души. Според Сирия и Иран, Израел носи отговорност за нападението.

Заради очакваната ескалация на напрежението в района, израелската армия предприе мобилизация на запасняци. Освен това на места в Голанските възвишения е било наредено да се отворят противовъздушните бункери, тъй като Израел е установил "съмнително придвижване на ирански военни части в Сирия".

Израел обяви, че ще попречи на формирането на трайно военно присъствие близо до неговите граници. Иран на свой ред отново заплаши Израел с унищожение и продължава да подкрепя базираната в Ливан антиизраелска организация Хизбула.

В Съвета на Европа: Килими, хайвер и други луксове

За какво ни е целият цирк? Защо да издържаме една маргинална институция, чиито политици си подслаждат живота с рушвети, вместо да се бо...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com