X
 
 

Руски оръжия за талибаните?

5270 28
photo of Руски оръжия за талибаните?
Снимка: Getty Images
Русия се опитва да бъде фактор в Афганистан - иска да играе по-сериозна роля в търсенето на мирно решение. В този контекст Москва явно изпраща ограничени контингенти оръжия за талибаните, което тревожи американците.

Съвсем доскоро американската стратегия по отношение на Афганистан оставаше напълно неясна, включително и поради смяната на караула в Белия дом във Вашингтон. Москва, на свой ред, се опита да запълни този вакуум със собствени инициативи. На множество регионални конференции с участието на страни като Пакистан, Индия или Китай, Русия се представяше като посредник в търсенето на мир. Руснаците сега правят опит да обвържат талибаните в преговорите за мир. Същото се опитваха преди и САЩ, но не постигнаха никакъв успех.

В замяна на евентуален ангажимент на талибаните в мирния процес, Москва е готова да поиска разхлабване на международните санкции срещу онези талибани, които покажат готовност за сътрудничество.

Тревогите на Вашингтон

Американците, разбира се, са изпълнени с подозрение относно плановете на Русия за Афганистан. Особено руските оръжейни доставки за талибаните предизвикват недоволство във Вашингтон. По време на изненадващо посещение в Кабул в края на април, американският министър на отбраната Матис изрази „дълбока загриженост” относно съобщенията, че Русия снабдявала талибаните в провинциите Хелманд, Кандахар и Урусган с автомати и други леки оръжия. Руският външен министър Сергей Лавров заяви в отговор, че американските твърдения са безпочвени.

Има ли всъщност нещо вярно в съобщението, че руснаците доставят на талибаните оръжия? Според експерта на Пентагона Сет Джоунс, който е директор на Центъра по въпросите на политиката за сигурност и отбраната към RAND Corporation, твърденията на високопоставени правителствени представители по принцип се проверяват от тайните служби за достоверност, като за целта се проучват всички релевантни източници.

Предимно малокалибрено оръжие?

От друга страна експертът предупреждава, че не е редно прекалено прибързано да се обвинява Русия като значителен доставчик на оръжия за талибаните. Той казва: „Талибаните получават оръжия от редица различни източници - както държавни,така и частни. В този контекст може да се предположи, че руската подкрепа за талибаните навярно е твърде ограничена по обхват”. Джоунс добавя, че той лично би бил много изненадан, ако се окаже, че руските доставки, в случай, че наистина ги е имало, са обхващали нещо повече от малокалибрени оръжия. Той припомня, че и руснаците са си вкарвали фатални автоголове с доставките на ракети земя-въздух, които после са се обръщали срещу самите тях. "Мисля, че всеки потенциален доставчик на оръжия за талибаните навярно твърде добре обмисля качеството и количеството на своите доставки", добавя Сет Джоунс.

Според американския експерт, един от мотивите за засиления руски ангажимент в Афганистан е грижата за сигурността по южния фланг на Русия: „В Москва много внимателно ще наблюдават какво военно присъствие имат американците в Афганистан и ще отчитат как това присъствие се отразява на дейността на терористичните групировки в Афганистан и на стабилността на юг от Русия”.

Тревогите на Москва

Защо отменят кирилицата

Казахстан отменя кирилицата: това щяло да помогне на казахите да научат по-бързо английски език. Предложението на президента Назърбаев ...

Действията на терористите от т.нар. „Ислямска държава” (ИД) в Афганистан от 2014 г. насам породиха сериозни опасения в Москва, че терористичната зараза от юг би могла да се прехвърли и на територията на самата Русия. Успехите на талибаните при прочистването на Южен Афганистан от бойци на ИД карат Москва да гледа на талибаните като на свои потенциални съюзници. Сет Джоунс пояснява:

"Талибаните разшириха своето влияние и в редица отдалечени области на страната. Русия навярно смята, че в дългосрочен план за нея може да се окаже изгодно да си сътрудничи с талибаните, особено ако САЩ, НАТО и афганистанското правителство се провалят в опитите си да стабилизират страната”.

Засега Москва се опитва да играе ролята на честен посредник, но не винаги успява да убеди Кабул в безкористните си намерения. „Голяма грешка е да се опитваш да разграничаваш „добри” от „лоши” терористи”, заяви наскоро един близък съветник на афганистанския президент Гани при посещение във Вашингтон.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

28 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 14 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  История на световния тероризъм организиран от Кремъл! Световния тероризъм е организиран и финансиран от Русия! Там все още имала училища за терористи! Не се чудете, че терористите и на бургаското летище, и парижките терористи говорели отличен руски! - http ://www .urantia-s.com/library/suvorov/oblom - Някъде около началото на трета страница се таваришт симав може да зачете следното: “Начиная с 195 виж още ›› 6 года Советский Союзе резко усилил идеологическую, кадровую, военную и финансовую поддержку так называемых национально-освободительных движений во всем мире. В СССР были созданы тайные центры подготовки как рядовых террористов, так и организаторов партизанской войны. Подготовка кадров шла как по линии КГБ, так и по линии ГРУ. Одним из таких центров было Одесское высшее общевойсковое командное училище, которое находилось под плотным контролем ГРУ. В этом училище был развернут так называемый «партизанский факультет», в котором готовили бойцов из стран Азии, Африки и Латинской Америки. В 1965 году факультет разросся до таких размеров, что училище пришлось разделить на Одесское и Киевское. В Одессе остались учиться темнокожие борцы за свободу, а советских курсантов отправили в Киев. Начиная с середины 1950-х годов партизанские войны и сопутствующие им атаки террористов во всем мире набирали размах, а вскоре и вышли из-под контроля советских товарищей. Но чем дальше наши вожди протягивали свои загребущие руки, тем хуже становилось положение в Советском Союзе и подвластных ему странах. В любой момент могло полыхнуть.”
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  за кремльовските корени на тероризма. - http ://defence-line.org/2016/07/rossijskij-terror-protokol-vskrytiya-chast-3/
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  ИДИЛ са бандформирования на КГБ. Главорезът асад без руската помощ досега отдавна би правил компания на кадафи. Лика-прилика са си и каквото наредят от кремъл, туй е. “Битката” за Палмира е борба на намазани пехливани които разиграват театро. Доказателства. - http ://glavpost.com/post/27mar2016/blogs/81523-andrey-shipilov-a-kak-vy-uznali-tovarisch-pushkov.html
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 12 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Виждам, че русофобната глутница от платени наемни лайкучки пак се е развихрила - лаят та се късат - едни и същи незрели, пъпчиви пишлемета, които нищо не разбират а само натракват на компютъра листчетата, които са им връчили техните нарко-снабдители. За една доза русофобната лайкучка и майка си ще напсува.
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ей, шопендуро, кенефчията от руското посолство, с мухлясалия си мозък можеш да повтаряш само една-две реплики. Помешчика не те ли ъпдейтва от време-навреме?!
  : 0 !
 • Анонимен 12.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Рашибозук нещастен 12, троловете сте само руски! Истината не ще пара - на лъжата е нужна рублата! Всички руски тролове сте педали, Лайнарко 3, на хранилка от своята матушка Педорстан! Руския хуй никога не е излизал от гъза ви – вие сте се родили педераси! ПЕДОРСТАН е сърцевината на Руската Педерация, педерасите/гьотверените управляват вече втори век. Педерастията в Кремълториума не започва с Путле виж още ›› р:Медведев - тя започва със Сатаната - Ленин - http ://www .frognews.bg/news_97575/Komunizam-i-homoseksualizam!-Krem alskata -troika/
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 11 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ислямския тероризъм е дело на Москва - Поредният линк за терористическата банда на путлер и връзките му с “най-правоверните” освободителни движения в Афганистан и по света: http ://www .kasparov.ru/material.php?id=58331764C23D4
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Не само ислямския - - за кремльовските корени на тероризма. - http ://defence-line.org/2016/07/rossijskij-terror-protokol-vskrytiya-chast-3/
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Лайнарски сайтове са руските, защото са пълни с лъжи! А точно колко лайнарски са, можете да разберете, като се абонирате да получавате бюлетина на новото европейско звено за противопоставяне на руската дезинформация/лъжа в Брюксел - http ://europa.us12.list-manage1.com/subscribe?u=8bc86e9f6ee27330e8902729c&id=496df479b1
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  “Искат ли руснаците война?” (Хотят ли…) От началото на “нова” Русия, 1991 г., поне 6 войни: – 1992 г.: Презднестровието (рум. Nistreană) – Молдова; – 1994-1996 г.: „първа” Чеченска война – Чечения; – 1999-2009 г.: „втора” Чеченска война – Чечения; – 2008 г.: Южна Осетия, Абхазия – Грузия; – 2013 г.: подпомагане на Талибаните в Афганистан срещу присъствието на НАТО; – 2014 г.: Крим, Донбас и др. – виж още ›› Украйна; – 2015 г.: Сирия; – 2016 г.: проникване и проваляне на мрежи в САЩ за изборите, Демократическата партия и др.; – постоянно: информационна (хибридна) война, пропаганда и лъжи, и т.н.
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Руснаците без война не могат да живеят - ще се разкапят.
  : 6 !
 • Анонимен 9.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  9. и тук отново се осра ,просто защото вие боковските тролове никога не проверявате информацията ,а просто копирате текстове ....говедо ,ако Русия е водила 6 войни ,то господарите ти(саш) след ВСВ са водили 187 локални конфликта и войни ...факти колкото искаш в мрежата,дори и от самите американци....ходи сам си ги намери травестит....
  : 24 !
 • Анонимен 9.3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Троловете сте само руски, 9.2! Всички руски тролове сте педали, на хранилка от своята матушка Педорстан! Руския хуй никога не е излизал от гъза ви – вие сте се родили педераси! ПЕДОРСТАН е сърцевината на Руската Педерация, педерасите/гьотверените управляват вече втори век. Педерастията в Кремълториума не започва с Путлер:Медведев - тя започва със Сатаната - Ленин - http ://www .frognews.bg/news_97 виж още ›› 575/Komunizam-i-homoseksualizam!-Krem alskata -troika/
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Шибан руски трол 5.1, каква победа, Великобритания воюва 4 години с Хитлер, докато той и сталин са братя и правят съвместни паради! Победата е най-много на Великобритания, а след това на САЩ! Ако не бяха САЩ, Червената армия щеше да влезе в Берлин на коне, ако изобщо влезеше. До „ленд-лиз”-а цялата Червена армия е теглена от коне.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  НКВД- ГЕСТАПО Братья по крови Полная версия http ://www .youtube.com/watch?v=R0pGB_JqMowhttp + prosvetise.com/?p=8784 + http ://multi-online.ru/load/dokumentalnye/nkvd_gestapo_bratja_po_krovi/6-1-0-5341
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Телом немытым, говном, перегаром, Гарью удушливой, гнилью, угаром, Тленом и кровью, плешивым мессией… Что так воняет? Конечно, Россия.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Малограмотен руски трол 4.2, това, което са ти казали в руското посолство не е статистика, а НАГЛА ЛЪЖА! Империята на Путин, Педорстан, се разпада – 1 млн. педераси болни от СПИН, световни първенци по хероинова зависимост - http ://m.faktor.bg/novini/svjat/48907-imperiyata-na-putin-se-razpada-1-mln-bolni-ot-spin-svetovni-parventzi-po-heroinova-zavisimost.html
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Русия е на първо място по хероинова зависимост във всички класации, освен в руските!
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • международния тероризъм е дело на КГБ 5 международния тероризъм е дело на КГБ преди 11 месеца Профил на трол?
  След 1968 г. ''лошите момчета "по света знаят къде могат да се въоръжат – ПРИЧИНАТА Е безнадежното ТЕХНОЛОГИЧНО ИЗОСТАВАНЕ НА РУСИЯ след 6 дневната война1967израелската победа над режимите на Сирия и Египет,въоружени и обучени от русия и стана ясно безнадежнотоТЕХНОЛОГИЧНО ИЗОСТАВАНЕ НА РУСИЯ и Кремъл реши да въоръжи палестинците за война на терора срещу евреите. Ген.Сахаров:' виж още ›› 'Ядрените оръжия направиха невъзможно да се използва военна сила, тероризма трябва да стане основноти ни оръжие " бяме инструктирани да нахъсваме в мюсюлманския свят омраза към евреите като масово оръжие и заляхме с руски фалшификати преведени на арабски протоколите на ционските мъдреци, които Хитлер използва успешно да развива своята анти-семитска политика(днес се използват в България), ежеседмично се изпращат самолет с военни товари към палестински терористи, инструктори и пари(и днес ''лошите момчета "по света знаят къде могат да се въоръжат)- 1968 КГБ открадна първия пътнически самолет за терористи(схемата се използва и на11 септември 2001). Само през 1969 г. 82 самолети са били отвлечени в света от ООП финансиран от КГБ.''(ген-лейт.Пацепа-най-високо поставения офицер в разузнаването на Варшавския договор)
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ако , си беше измил лайняните о4ила в ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА , защото без нея , нямаше да има ден на Европа , щеше да видиш АРМИЯ И ВЪОРЪЖЕНИЕ , ДОСТОЙНИ ДА ОХЛАДЯТ ПРЕСТЪПНИТЕ МЕРАЦИ НА ХАМЕРИКАНЦИТЕ !
  : 32 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре