След Флорида нещо се преобърна

1996
След Флорида нещо се преобърна
Снимка: Gettyimages.com

Американското оръжейно лоби NRA е невероятно могъщо и богато. За да го принудиш на отстъпки, са нужни изключителни обстоятелства и изключителна власт. След трагедията във Флорида американците може би вече откриха как.

Едно кратко съобщение на First National Bank of Omaha в Туитър получи необичайно голямо одобрение в мрежата. Обикновено туитовете на банката събират по около 20 одобрения. Този път той беше събрал почти 4000 лайкове. В него банката съобщаваше, че ще прекрати сътрудничеството си с могъщото оръжейно лоби NRA. Досега банката предлагаше кредитна карта, осигуряваща преференциални условия само за членовете на лобисткото сдружение. След кървавата баня в едно училище във Флорида Туитър за пореден път се превърна в дискусионен форум, отразяващ бунта на американците срещу най-голямото и богато оръжейно лоби в Америка - National Rifle Association. Под хаштага #BoycottNRA потребители и фирми като First National Bank of Omaha апелират за прекратяване на връзките с NRA. Комбинацията от акции в социалните медии и масовото възмущение на американците допринесоха за това няколко десетки американски компании да се дистанцират от NRA.

В севернокорейски трудов лагер

735 дни в севернокорейски трудов лагер – малцина могат да си представят какво означава това. Американецът Кенет Бей попаднал там...

Без намаления за членове на NRA

Десетилетия наред членовете на мощното оръжейно лоби ползваха различни търговски намаления срещу годишната членска вноска от около 30 долара. Намаленията бяха отпускани от огромен брой фирми, застрахователни компании, авиолинии, хотелски вериги, фирми за коли под наем, та чак до производители на вино и слухови апарати. Сред тях са например United Airlines и Delta, Hertz, Alamo и много други. NRA е една от трите най-мощни лобистки организации в САЩ, нейното влияние достига и до най-малките разклонения на американския бизнес.

Но под натиска на своите клиенти голям брой американски компании се видяха принудени да прекъснат или ограничат връзките си с оръжейното лоби. "NRA влияе отрицателно на бизнеса", споделя Уилям Клепър, преподавател по мениджмънт. Експертът казва, че компаниите са изправени пред етична дилема: "Те трябва да преценят кое е по-малкото зло за тях - да загубят клиенти, които са против оръжията, или да ядосат петте милиона членове на NRA. Засега печелят първите“, казва Клепър. Натискът от страна на клиентите наистина е толкова силен, че американските компании масово застават зад техните интереси. "Протестите на учениците от Паркланд и техните акции в социалните медии имаха много силен ефект. Компаниите вече просто не могат да си позволят да останат обвързани с NRA", казва експертът.

NRA отвръща на удара

Оръжейната асоциация отвърна на масовите протести със становище, публикувано на собствения ѝ сайт. NRA нарича бойкота "срамна демонстрация на политическо и гражданско малодушие" и твърди, че мястото на отказалите се от сътрудничество фирми много бързо ще бъде заето от други компании, които са готови да предоставят отстъпки на членовете на оръжейното лоби.

"Македония е гръцка. Само гръцка!"

"Македония е гръцка. Само гръцка!" - скандират стотици хиляди гърци и не искат да чуят и дума за държава на име Македония. Или както к...

"Дори NRA да загуби някои от своите организирани членове, които били общо пет милиона, това няма да ѝ се отрази неблагоприятно във финансово отношение, защото основната част от приходите на лобито не идва от членските вноски, а от други източници", казва Джош Израил от разследващата организация ThinkProgress. 

NRA печели например много средства от тренировъчните си програми за обучение на стрелци. Данъчната декларация на асоциацията показва, че през 2015 година тези програми са имали най-голям дял (53,5%) в оборота - а именно 180 милиона долара. Големи частни дарения също помагат за финансирането на NRA. Сайтът за бизнес „СNN Money" писа, че между 2005 и 2014 година асоциацията е получила близо 85 милиона долара от отделни частни дарители. Само през 2014 година тази сума е възлизала на 22 милиона. Трудности биха се явили за NRA, само ако големите производители на оръжие започнат да губят инвеститорите си. Защото NRA е тясно свързана със съдбата и оборота на оръжейните концерни. Производителят Sturm&Ruger например заделя по един долар от всяко свое продадено оръжие за лобистката групировка. Само за последното тримесечие по този начин са ѝ били приведени милиони долари.

Инвеститорите може да се оттеглят

Най-голямата в света компания за управление на финансови активи Black Rock е най-големият акционер в оръжейните концерни Sturm&Ruger и American Outdoor Brands. Black Rock все още не се е оттеглила от сътрудничеството си с въпросните производители на муниции. "Те инвестират в цяло портфолио и не могат така лесно да се откажат от някоя отделна компания", пояснява Джош Израил. Но Black Rock е отправила запитване към оръжейните производители как смятат да реагират в бъдеще на подобни трагедии. Също и Bank of America е излязла със съответно съобщение. Двата финансови института реагират на засиления натиск от страна на клиентите, чиито пари управляват. По този начин те поне дават да се разбере, че ще следят зорко действията на оръжейните производители.

"Натискът от страна на икономиката е много по-ефективен в сравнение с въздействието на политическите дебати от последните години. Политиците понякога просто искат да печелят време, докато потребителите и фирмите имат значително по-мощни лостове за въздействие. „Ако компаниите не се съобразят с тях, те губят клиенти", казва  Уилям Клепър.

"Новартис": Скандал с продължение

В Гърция парламентарна комисия ще разследва обвиненията в корупция срещу фармацевтичния концерн "Новартис". Някои обаче подозират в то...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com