Случаят Пучдемон: Думата има законът

1060
Случаят Пучдемон: Думата има законът
Снимка: Getty Images/Guliver

В Германия се води дискусия около бившия каталунски регионален президент Карлес Пучдемон, който беше арестуван на германската граница с Дания. Ето фактите и кратък коментар по темата от „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

Пучдемон беше арестуван на една германска магистрала в изпълнение на издадената в Испания европейска заповед за арест и в момента се води временно задържан. Главната прокуратура на провинция Шлезвиг-Холщайн проверява дали са налице условията да поиска от съответния съд заповед за предаване на Пучдемон на испанските власти. Те обвиняват Пучдемон в няколко престъпления: метеж, подбуждане към бунт и злоупотреба с бюджетни средства. Прокуратурата и съдът в Германия трябва да преценят дали тези обвинения са релевантни според германското право. Заради ужасното си историческо минало днешна Германия много предпазливо формулира такива категории като „държавна измяна“ или „метеж“. За да бъдат валидни те, се изисква употреба на насилие, а Пучдемон не е прилагал насилие. Виж, ако той наистина е използвал пари от бюджета на Каталуния, за да финансира сепаратистките протести – тогава и според германското право ще е налице престъпление. В такъв случай Германия може да го предаде на Испания, но под условие, че той ще бъде съден единствено за това престъпление.

Ще има ли паметник на Милошевич в Сърбия

Бомбите над Сърбия, санкциите на Запада, бедността – какво ли се е променило в днешна Сърбия, че да се забравят ужасяващите съби...

Германските политици са изключително предпазливи в момента. Ангела Меркел открай време се държи настрана от горещия въпрос за независимостта на Каталуния, а министърката на правосъдието Катерина Барлей изрично оставя нещата единствено в ръцете на независимите съдебни органи.

Коментаторът на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” Даниел Декерс обяснява защо тази позиция е най-правилната.

Пучдемон дълго време се надяваше, че ЕС ще се намеси като посредник в конфликта с централното испанско правителство. Очевидно си правеше сметката, че в такъв случай ще може да преговаря на равна нога с Мадрид. Но държавите-членки на ЕС не се хванаха на това хоро. Проблемът трябва да бъде решен в рамките на испанския конституционен ред – такъв беше хладният отговор от Брюксел. Но след като Пучдемон беше арестуван на германската граница, конфликтът всъщност се пренесе у нас – и заинтересованите страни продължават да го разпалват. Лявата партия в германския Бундестаг вече настоява за извънредни заседания на парламентарните комисии, а заместник-председателят на Либералите Кубики заяви, че изключва възможността Германия да предаде Пучдемон на испанците. Но този въпрос се решава не от политиците, а от правосъдието в провинция Шлезвиг-Холщайн. А то трябва да вземе решение в съзвучие със закона, при това – съвършено независимо. И политиката най-добре да не се меси, защото всяко посегателство срещу независимостта на правосъдието само ще даде на Пучдемон така желаното от него международно признание.

Източник: Дойче веле

Превръщат Сирия в колония. Или поне в протекторат

След седем години война става все по-ясно, че Сирия се превръща в колония - или в най-добрия случай в протекторат на непосредствените ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com