X
 
 

Украйна реже пъпната връв с Русия

7481 25
photo of Украйна реже пъпната връв с Русия
Снимка: Getty Images/Guliver
Украйна нанесе неочакван удар на Русия в необявената информационна война с Москва: Киев блокира изненадващо руските социални мрежи, ползвани от милиони украински потребители. Критици смятат мярката за контрапродуктивна.

Украйна предприема още една стъпка за скъсване с Русия, която предизвиква големи вълнения. Президентът Петро Порошенко изненадващо наложи нови санкции, които засягат руските интернет-компании. От президентската служба в Киев увериха, че Порошенко изпълнява на практика решението на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна.

Така за три години ще бъдат блокирани руските социални мрежи "ВКонтакте" и "Однокласники", операторът за електронна пощa Мail.ru и търсачката "Яндекс". След като забрани разпространението на руски телевизионни канали след анексията на Крим, сега Украйна иска да скъса с Русия и в интернет-пространството.

Когато интернет навлизаше в Украйна през 1990-те години, той беше почти изцяло руски. Руският език доминираше онлайн-медиите и форумите, а повечето украинци ползваха руските оператори за електронна поща и руските социални мрежи. Това се дължеше между другото на близкия език, но и на по-качествените оферти от Русия.

По-популярни от Фейсбук

След анексията на Крим и войната в Източна Украйна обаче настъпи промяна. Много изследвания показват, че все повече украинци се насочват към местните или западните оператори и търсачки, като Гугъл. В момента американската търсачка е най-популярната в Украйна.

В социалните мрежи обаче Русия си запазва лидерството. Най-известната руска социална мрежа "ВКонтакте" е номер 1 и е по-популярна от Фейсбук. Медиите пишат, че "ВКонтакте" и Мail.ru са част от фирмената империя на руския олигарх Алишер Усманов. През януари президентът Путин издаде указ за награждаването му "за благодеяния".

Удар срещу руската пропаганда

През изминалите три години в Украйна зачестиха призивите за бойкот на офертите в интернет на "агресора", както официално наричат Русия в Киев. Но на практика не беше направено почти нищо. Още през лятото на 2014 украинската тайна служба СБУ препоръча да не се ползват руските социални мрежи. Официален Киев предупреди за опасността от хакерски атаки на руската тайна служба ФСБ срещу личните данни на много украински потребители. На украинските държавни служители беше забранено да ползват руски интернет-услуги за служебни цели. Сорян Шкиряк, съветник на украинския вътрешен министър Арсен Аваков, който беше призовал за пълна забрана на руските интернет-услуги, сега са радва на решението на Порошенко.

"Това е наша обща победа в информационната война срещу агресора в Кремъл. Украинското информационно пространство ще бъде прочистено от вражеското влияние на руската терористична пропаганда", написа Шкиряк във Фейсбук.

Руски оръжия за талибаните?

Русия се опитва да бъде фактор в Афганистан - иска да играе по-сериозна роля в търсенето на мирно решение. В този контекст Москва явно ...

При това не става дума само за социалните мрежи: чуват се предупреждения и за опасното влияние на руския концерн "Яндекс", собственик на едноименната търсачка, който въпреки политическата криза между Киев и Москва експандира в Украйна, предлагайки все по-нови услуги в интернет.

Атака срещу свободата на пресата?

Засега не е ясно как ще бъдат осъществени новите санкции. Милиони украинци се страхуват за личните си данни, запаметени в руските социални мрежи. Някои експерти смятат, че блокирането на руските социални мрежи не може да бъде осъществено толкова лесно. Една от тях е Оксана Романюк, която ръководи киевския Институт за масови медии /ИМИ/.

"Украйна не е страна, която ще си мълчи при посегателства срещу свободата на пресата", казва тя за ДВ. Романюк се съмнява, че указът на президента Порошенко ще бъде осъществен напълно. Други критици на решението твърдят, че мярката е контрапродуктивна, защото и украинските тайни служби имат изгода от обмена на информации в социалните мрежи, например когато събират данни за сепаратистите в Източна Украйна.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 10 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Българския народ никога няма да прости на Русия двете окупации и избиването на най-светлите ни личности! Проклети да сте, руснаци! Русия стои зад убийството на Стефан Стамболов, отравянето на Захарий Стоянов и обесването на Васил Левски. – „Време е българите да научат за душманина на Левски, Граф Игнатиев. Не смучайно Апостола казва: "Учете руски - трябва да знаете езика на врага!". Враг виж още ›› а, който го погубва! Граф Игнатиев плаща злато на Високата Порта, за да обесят Левски. И трябва бая злато да е дал, защото Турската Империя е имала железни принципи да не превръща известни хора в мъченици. Предлагала им е постове, за да работят за нея, а когато откажат, какъвто е бил случая с поп Минчо Кънчев, ги е провождала в Диар Бекир, за което им е плащала пътни и дневни /справка "Видрица"/. Не може в столицата на България да има улица, кръстена на убиеца на Васил Левски! - "Граф Игнатиев изисква от османските власти специална комисия да съди Левски, за да е сигурен, че Апостолът ще бъде обесен - Георги Георгиев, специално за Faktor.bg\" – http ://www .faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/31444-ruskata-lyubov-kovarstvoto-a-ne-bratstvoto.html
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Парламентът на Украйна забранява руските бръмбЪрски лентички и въвежда Наказание за публичното им използване! Украинците ГОРЯТ руските лентички! (а ние ги тачим! – и си ги туряме на гърдите!) http ://www .dw.com/ru/верховная-рада-украины-ввела-наказание-за-георгиевскую-ленту/a-38865462 https ://toinformistoinfluence.com/2017/05/16/ukraine-banned-st-george-ribbons/ Браво, УКРАЙНА! Събуди се, Българ виж още ›› ия!
  : 1 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  „Руското робство е нещо нечуто и невидяно. Зверовете турци никога в ума им даже не са минували тия зверства, които са били узаконени в Русия.“ – З. Стоянов, Где е най-голямото робство - Из “Непознати страници”, Захарий Стоянов, стр. 117 – 123
 • Анонимен 8 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Браво русофоби.В кое заведение ще похарчим изкараните мангизи.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Истината не ще пара, тъп руски трол 8 - на лъжата е нужна рублата! А къде ще си ги харчите си е ваша работа!
  : 3 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Българския народ мрази напълно безплатно двукратния си окупатор, русиу, руска подлого 8!
  : 0 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Сега, пускам отново статията на Андрей Пионковски "Русия е фашистка държава". Не е препоръчителна за четене на тролове, петоколонци, полезни идиоти. Много често 3 в 1. И аз не проумявам що си губят времето тук. Може би им плащат бонуси за “вредност” защото освен голи отрицание, псувни и малограмотност друго при тях няма и няма как да има. http ://glavpost.com/post/4sep2015/blogs/57475-an виж още ›› drey-piontkovskiy-smert-na-miru-himery-russkogo-mira.html
 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  “Искат ли руснаците война?” (Хотят ли…) От началото на “нова” Русия, 1991 г., поне 6 войни: – 1992 г.: Презднестровието (рум. Nistreană) – Молдова; – 1994-1996 г.: „първа” Чеченска война – Чечения; – 1999-2009 г.: „втора” Чеченска война – Чечения; – 2008 г.: Южна Осетия, Абхазия – Грузия; – 2013 г.: подпомагане на Талибаните в Афганистан срещу присъствието на НАТО; – 2014 г.: Крим, Донбас и др. – виж още ›› Украйна; – 2015 г.: Сирия; – 2016 г.: проникване и проваляне на мрежи в САЩ за изборите, Демократическата партия и др.; – постоянно: информационна (хибридна) война, пропаганда и лъжи, и т.н.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Русские фашисты в Германии начали в Нюрнберге. Нюрнбергом и закончат? Как Путин решил стать фюрером на родине самого Гитлера. - http ://argumentua.com/stati/russkie-fashisty-v-germanii-nachali-v-nyurnberge-nyurnbergom-i-zakonchat
  : 7 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Санкции до дупка за агресора Русия!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Присъдата на Тръмп не закъсня: “САЩ няма да си оттегли санкциите срещу Русия, докато страната не изтегли войските си от Крим“. - https ://www .nytimes.com/2017/02/04/world/europe/bulgaria-trump-russia-putin.html
  : 9 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Браво, Украйна! Трябва да се поучим от тях!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Който се е хванал с Русия, все го е закъсал! Докато не се освободим от РУСКО РОБСТВО за България няма шанс за нормално развитие! 100% руски монопол върху енергетика и горива, 6 руски партии в парламента, 3 безконтролни руски пристанища на Черна море, 45% руско участие в икономиката ни - това е то РУСКОТО РОБСТВО!
  : 24 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Демокрацията винаги идва и се пази с недемократични средства )
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  укрите губят около 1 млрд. долара от данъци ,които плащат тези руски компании (самите те го казаха) ))) тъпите хохли пак сами си го начукват. Клоуни ...Когато загубят и транзита съвсем ,ще вържат !
  : 51 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  №3.1, като знаем какви данъци "плащат" руските монополи у нас и как ни щавят, недей да подсмърчаш за украинските "загуби".
  : 8 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  а ти какво разбираш от демокрация, червен капут сплескан 3
  : 14 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Смърт на империята известна като "Тюрма на народите"!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Тебе и Господ не може да те спаси, тъп педал ще си умреш! Цял живот Русия ще ти прави гъзобрък!
  : 52 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Шопендуро, крайно време е да пораснеш, пишлеме недорасло и да почнеш да мислиш със собствената си глава! В Украйна бе извършен държавен преврат и на власт дойде еврейска хунта, платена от САЩ (всички до един са евреи, независимо от променените си имена). Тази хунта превърна една силна аграрно-индустриална страна в световен просяк, на когото плащат, за да вреди на Русия всеки ден, по всякакъв начин виж още ›› . Вече 3,5 милиона украинци са избягали вече от Украйна, като над един милион са отишли - къде? В Русия. Тази хунта претендира, че Донбас и Крим са нейна територия, но води война с войска и диверсанти срещу тях и убива цивилни. Украйна е на прага на тотален колапс - също като нас през 1996. Засега фашизоидната хунта се крепи на власт само с пропаганда, но на нормалните украинци скоро ще им писне - както у нас през януари 1997.
  : 47 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Виждам, че изнервям русофилистиците и за това повтарям: Смърт на Тюрмата на народите!!!
  : 17 !
 • Анонимен 2.4 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Не смей да споменаваш Името Господне, жалък червен хемороид 2.1!
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Като си отрежат пъпната връв, ще достигнат нашият хал, на дъното в калта! Същите заблудени овце са, като нашите управляващи.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Ние сме в калта точно защото не сме скъсали пъпната връв с матушката. По тая връв Русия продължава и да ни управлява, и да ни точи ресурсите чрез монополите си. Време е да се освободим от кагебейско иго!
  : 22 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  При неотрязана пъпна връв навреме, бебето умира, неграмотнико 1!
  : 0 !
Нагоре