X
 
 

В Съвета на Европа: Килими, хайвер и други луксове

956 0
photo of В Съвета на Европа: Килими, хайвер и други луксове
Снимка: Getty Images/Guliver
За какво ни е целият цирк? Защо да издържаме една маргинална институция, чиито политици си подслаждат живота с рушвети, вместо да се борят с корупцията? Не, от такъв Съвет на Европа няма нужда! Коментар на Макс Хофман.

Че Русия и Турция нямат никакво място в една организация, която официално работи за налагането на правовата държавност и демокрацията, всъщност беше ясно още от самото начало. Но нали повечето познавачи на ситуацията в Страсбург казват, че няма никаква полза, ако ги изхвърлим от нея. Тогава пък съвсем няма да има лостове за оказване на влияние върху господата Путин и Ердоган. Сходни бяха разсъжденията и при приемането на корумпираната кавказка република Азербайджан в Съвета на Европа – нека първо влезе и бъде интегрирана, а после ще ѝ „инжектираме“ и европейските ценности – да, ама не!

Турският сериал започна. С носия пред телевизора!

Турските националистически сериали са ехо на правителствената пропаганда. Често турците ги гледат облечени в носии и шумно "участват" ...

Отварям скоба за онези, които трудно се ориентират в лабиринта от европейски институции. Съветът на Европа няма нищо общо с ЕС и затова в него могат да членуват също и страни, които не са част от общността. Съветът със седалище в Страсбург следи за спазването на човешките права, демократичните стандарти и принципите на правовата държавност. Поне на теория.

Азербайджан много по-успешно изнася своите "ценности"

А сега да се върнем към темата за Азербайджан. Тази държава явно е значително по-ефективна от Съвета на Европа, когато става дума за износ на „ценности“, макар това в случая да не е най-подходящата дума. По-редно би било да се говори за килими, луксозни стоки и най-вече за пари. Някои депутати от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) явно с удоволствие са приемали такива подаръци, а в замяна са замитали критичните доклади за нарушения на човешките права в Азербайджан.

"Твърде вероятно" нещата са се случвали именно така, твърдят трима независими експерти в заключителния си доклад по темата. Което още веднъж показва, че макар Европа да се мисли за някакъв морален образец, в действителност не е. Казано по друг начин: За какво ни е изобщо този цирк? В продължение на години политици с огромни заплати, които се плащат от европейските данъкоплатци, си седят в една институция с маргинално значение? Онова, с което се занимават тези хора, така или иначе е напълно безразлично на повечето граждани в Европа. Дори обективните наблюдатели понякога не са съвсем сигурни какъв смисъл има в тяхната работа.

Заблудата за турското чудо

Ако вярваме на официалните данни, турската икономика изживява истински бум. Но при по-внимателно вглеждане турското чудо прилича по-ск...

И точно тези политици, които са сложени там, за да се борят срещу корупцията, си подслаждат живота с нелегални рушвети, за каквито научаваме сега. Нещо повече - тук не става дума за единичен случай - изглежда, че по този начин са се облагодетелствали неизвестен брой членове на ПАСЕ - все от страни, в които би трябвало да важат съвсем различни стандарти по отношение на корупцията като Германия например.

Дали не трябва да бъде закрита тази институция – след като няма особена полза от работата ѝ, струва доста скъпо на данъкоплатците, а и се е превърнала в нещо като платформа за лично обогатяване на корумпирани депутати? Никой в европейските институции или столици не бива да се учудва, ако сега завалят такива искания – и то не без основание. Но е вярно и друго: има нужда от подобни форуми, в които се води диалог в защита на определени ценности. Повечето депутати от ПАСЕ очевидно продължават да правят именно това. Особено по отношение на Русия е много важно да се поддържа диалогът – в крайна сметка това е въпрос, свързан с опазването на мира.

Като цяло Съветът на Европа е зашеметен от тежкия удар и ако не иска да изпадне в нокаут, в Страсбург ще трябва да се извършат спешни промени. Хората, които работят там, сега трябва да застанат зад ценностите, заради които тяхната институция съществува. Към досегашната "дипломация на хайвера" не бива да се проявява никаква търпимост.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално