X
 
 

Заблудата за турското чудо

2699 3
Заблудата за турското чудо
Снимка: iStock/Guliver
Ако вярваме на официалните данни, турската икономика изживява истински бум. Но при по-внимателно вглеждане турското чудо прилича по-скоро на оптическа измама. Ето причините:

Турската икономика отбелязва истински бум. Според официалните данни, през миналата година тя е нараснала с цели 7,4% - прираст, който е по-силен дори от китайския, и то независимо от напреженията с Германия и с други важни търговски партньори. Държавните финанси също изглеждат в добро здраве, сходна е ситуацията и с кредитните портфолиа на банките.

Случаят Пучдемон: Думата има законът

В Германия се води дискусия около бившия каталунски регионален президент Карлес Пучдемон, който беше арестуван на германската граница с...

Като колос на глинени крака

Означава ли това, че президентът Ердоган се намира в комфортна ситуация? Ни най-малко, твърдят наблюдатели. Защото при по-внимателно вглеждане турското икономическо чудо прилича по-скоро на колос на глинени крака. Така например високият прираст през 2017 се обяснява главно със слабите данни от предходната година, както и с влезлите в действие програми за стимулиране на конюнктурата и кредитирането. Тези програми обаче не само обременяват държавния бюджет, но и биха могли да утежнят положението на банките, ако някои от кредитираните фирми не успеят да върнат заемите, взети в чужда валута, отбелязва „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) и добавя, че кризата вече чука на вратата. Признак за това е курсът на турската лира, който в момента се намира в състояние на свободно падане. В сряда един долар се разменяше срещу 4,19 турски лири, а еврото - срещу 5,19 лири. И двата курса са абсолютен негативен рекорд, отбелязва в тази връзка списание „Фокус", а „Нойес Дойчланд" прогнозира, че в най-лошия случай обезценяването на лирата може да доведе до вълна от фирмени фалити, а оттам - и до пълен срив на турската икономика.

И още нещо: неблагоприятното развитие на турската лира неминуемо подклажда инфлацията, тъй като вносните стоки стават все по-скъпи. Цените в Турция междувременно скочиха с над 10%. В една такава ситуация обикновено се предприема повишаване на лихвите. Не обаче и в Турция на Ердоган, където залагат на друга стратетия - да наливат свежи пари на пазара, пише новинарският канал n-tv.

Планът на Ердоган

Войната в Йемен: От 3 години в ада

Военната намеса на Саудитска Арабия драматично влоши положението в Йемен. Но Западът също има вина за хуманитарната катастрофа в стран...

„Автократично управляващият президент иска на всяка цена икономиката на страната да се развива на бързи обороти - поне до ноември идната година, когато ще има избори за нов държавен глава и нов парламент. И когато Ердоган възнамерява окончателно да наложи преминаването към президентска система на управление. А изборната победа на Ердоган зависи именно от добрите икономически показатели", коментира n-tv.

Остава надеждата, пише на свой ред ФАЦ, че турските избиратели няма да допуснат да бъдат водени за носа. Инвеститорите вече обръщат гръб на Турция. И с пълно право, заключава изданието.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Стефан Иванов 1 Стефан Иванов преди 1 година Профил на трол?
  Точно в това се крие да е нисък курса на лирата да могат да привлекат вниманието на всички инвеститори, вие от публикацията на тази статия май не разбирате от стратегическа икономика
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Основен проблем за турската икономика са военните операции, но за сметка на това цуцат от ЕС.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  И руската рубла хитро пикира - 40рубли = 1лев!
  : 0 !