Какво се случва с лихвите по кредитите след приемане на еврото: Кредитен консултант разяснява

4557
Какво се случва с лихвите по кредитите след приемане на еврото: Кредитен консултант разяснява
Снимка: iStock

Страната ни се подготвя да приеме еврото през 2025 година. Сериозна промяна обаче в лихвите по кредити, след приемане на еврото, не се очаква, пояснява кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на Bulgaria on air.

"Ситуацията на локалния пазар поддържа ниски лихвите. Имаме много висока ликвидност в банковата система. Гоним 80 млрд. спестявания на хората. Заради тази ликвидност на банките не са им необходими нови средства, те не дават лихви по депозити, от което страдат хората, които депозират пари, но пък държат ниски лихвите по кредитите. Хората, които имат нужда от заемни пари, в момента могат да ги ползват на ниска цена", казва консултантът.

Тошев поясни, че ниските лихви ще останат и през следващата година. Експертът смята, че дори да има повишение, то ще бъде в някои банки с минимални стойности, като ще бъде основно за новите клиенти и няма да повлияе на вече изтеглените кредити. 

Още: Промяна в лихвите: Чешката централна банка взима мерки в помощ на икономиката

Какво се случва при приемане на еврото 

Според кредитния консултант, България може да не успее да влезе в Еврозоната от 1 януари 2025 година. Изразявайки надежда, че все пак тогава ще приемем еврото, той успокоява хората, че огромни промени в лихвите не се очакват.

"Хората не трябва да очакват някаква промяна веднага след приемането ни, нито пък драстична. Естествено, част от банките вероятно ще сменят индекса, който ползват за определяне на лихвите, но дори да се отиде към EURIBOR, ако успеем да влезем от януари 2025, очаквам тенденцията да е обратна и EURIBOR ще започне да намалява", разясни Тошев. *EURIBOR - средно лихвено равнище, при което банките си разменят срочни депозити в евро

Още: МВФ: Банките да не бързат с намаляването на лихвите

През изминалата година по-малко хора са си купили жилища, в сравнение с предходната и малко по-малко хора са изтеглили ипотечни кредити. Данните на БНБ показват, че ръстът на обема е 20% повече, тоест миналата година е била рекордна като сума пари, която българите са изтеглили. Това се дължи на по-високите цени на имотите. "Интересът към ипотечните кредити остава висок заради ниските лихви, а покупката на имот продължава да е приоритет на доста хора. Много хора си поставят като цел тази година да се сдобият с имот. Това се дължи основно на повишението на доходите", обясни Тошев.

Лихвите по депозитите се вдигат когато банките имат нужда да привлекат ресурс. Те ги вдигат, за да направят атрактивни и вложителите да започнат да влагат. В момента в банковата ни система няма нужда от ликвидност. Няма добра перспектива в посока на по-високите лихви. Консултантът казва, че ще са в рамките около 1% и тази година.

Златни правила

"Трябва добре да прецени възможностите си. Не е хубаво вноската да надскача 30% от доходите му. Добре е да прецени, че влизайки в една сделка с имот, тя е скъпо удоволствие. Самата сделка носи около 8% разходи, това са нотариалните такси, местният данък, брокерските комисионни. Трябва да знае, че поне 15% от стойността трябва да ги има като спестени средства. Хубаво е да обмислят добре в семейството тази стъпка", поясни Тошев. Препоръчва на хората да влязат в сайтове и да сметнат разходите си по покупката на имот на кредитен калкулатор. Според него сега е добър момент за теглене на кредит за тези, които имат парите за разходите, тъй като ще влязат при ниски лихви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com