Как отборът на Тотнъм успя да стигне до първия си финал в ШЛ?

2340
Как отборът на Тотнъм успя да стигне до първия си финал в ШЛ?
Снимка: Guliver/GettyImages

Обикновено когато става дума за финалния сблъсък в най-комерсиалния клубен футболен турнир в Европа сме свикнали да виждаме имената на най-титулуваните отбори на стария континент. Историята обаче познава редица изключитения - започвайки от тимове, като Порто и Монако и стигнем до днешни дни в лицето на финалиста в Шампионска Лига сезон 2018/2019 Тотнъм. Макар и със сравнително скромна витрина с трофеи, шпорите все пак играят много атрактивен футбол и постигат отлични резултати в последно време.

И тази добра игра на лондончани бе овенчана с достигането на първия за тях финал в Шампионска Лига, от както клуба съществува. Това стана факт след изключително драматичен и успорван полуфинален сблъсък с другата сензация на сезона в ШЛ, отбора на Аякс. След като холандския гранд победи с 1:0 шпорите насред Лондон, сякаш изглеждаше, че всичко е приключило за тях, но с много сърцата игра и благодарение на хеттрика на Лукас Моура, Тотнъм намери своето място във финалния сблъсък за големия трофей.

Как Тотнъм стигна до финал в ШЛ - с няколко малки чудеса

Настоящият сезон в Шампионска лига несъмнено може да се окачестви като "Сезонът на драмата и обратите". Поредното доказателство за тов...

Но пътя на шпорите към финала не бе толкова лек и играчите на Маурицио Почетино определено трябваше да се потрудят сериозно за това постижение. Още в началото те попаднаха в изключително трудната група Б, в която бяха още отборите на Барселона, Интер и ПСВ Айндховен. Повече от ясно, е че каталунците бяха големия фаворит и никой не е подлагал под съмнение тяхното излизане от групата. Докато отбора на Интер, който макар и да бе в известна криза през последните няколко сезона, също бе считан за един от фаворитите за преодоляване на групата.

Въпреки това обаче нещата в тази група Б се развиха по малко по-различен начин. Макар и вероятно повечето експерти да казваха, че ако искате заложете на шампионска лига и по-конкретно за двата отбора, които да излезнат от група Б, то вероятно мнозинството от тях щяха да са на мнение, че именно Барселона и Интер ще продължат напред. Но след изключително драматичен развой на класирането в тази група, все пак Тотнъм завърши на второ място, макар и с един и същ актив от точки заедно с Интер.

Това се случи, защото и Тотнъм и Интер вървяха ръка за ръка  в класирането, като двата тима си размениха по една победа в преките сблъсъци. В другите двубои пък те записваха много сходни резултати за да може след 6 изиграни мача и двата тима да имат по 8 точки. И въпреки, че головата разлика и на двата отбора бе негативна (-1), английския отбор все пак продължи, тъй като имаше повече отбелязани голове. А последвалия осминафинален сблъсък за шпорите сякаш бе просто загрявка за четвъртфиналите.

Финалът в Шампионска лига е английски след поредния спиращ дъха обрат

Всеки, който е изгасил телевизора след края на първото полувреме на срещата Аякс - Тотнъм, ще съжалява в момента, в който се събуди в ч...

На въпросните осминафинали отбора на Тотнъм буквално се разправи с Борусия Дортмунд, като истинското предизвикателство пред момчетата на Маурицио Почетино ги очакваше на четвъртфиналите. Там те срещната анлгийския шампион Манчестър Сити, като логично почти всички отписаха лондонския тим. Чудото обаче се случи и лондончани успяха да отстранят фаворитите от Ман Сити след повече отбелязани голове на чужд терен. А вече споменахме какво стана на последвалия полуфинал с Аякс.

Определено може да се каже, че отбора на Тотнъм Хотспър е едно от очарованията (ако не и най-голямото) на сезон 2018/2019 в Шампионска Лига. Благодарение на своя страхотен треньор в лицето на Маурицио Почетино и играчи, като Хари Кейн, Хюн Мин Со и Лукас Моура, шпорите определено показава на всички, че имат класата да са сред най-добрите в Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Петкратен шампион на Германия вади милиони за нападател на Лудогорец

Прозяващият се Анчелоти към Белингам: Излез на терена и ме развълнувай

Спорт по телевизията днес - 18 април 2024 г.

Реал Мадрид детронира Сити! "Белите" надделяха след дузпи в гладиаторската битка (ВИДЕО)

Шампионски манталитет: Байерн Мюнхен спечели битката с Арсенал и продължава напред (ВИДЕО)

Безпрецедентно: Германия може да излъчи 6 отбора в Шампионска лига!

Спорт по телевизията днес - 17 април 2024 г.

Зрелище и куп обрати: Дортмунд излъга Атлетико Мадрид в голово шоу (ВИДЕО)

Червен картон закопа Барселона! ПСЖ отстрани каталунците (ВИДЕО)

Почина световен шампион с Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com