5 нетипични приложения на готварската сол в градината

6902
5 нетипични приложения на готварската сол в градината
Снимка: iStock

Готварската сол има много полезни приложения не само в границите на кулинарията, но и в домакинството изцяло - спомага за по-лесно почистване на някои петна и замърсявания, има полезни хитринки за поддържане на градината и т.н. Ако искате да улесните работата си в китната градинка, ето няколко полезни съвета от опитни градинари:

Превенция от гъбични инфекции на растенията

Ако искате да предотвратите гъбичните инфекции по зеленчуците си в градината, може да си приготвите домашен солев разтвор, който да служи като защита. Особено засегнати от късна болест биват доматите, картофите, чушките и патладжаните, така че им обърнете внимание. Разтворът се приготвя от готварска сол - 1 кг на всеки 10 литра вода. Използвайте бутилка с пулверизатор и пръскайте растенията. Ако забележите, че листата падат, не се притеснявайте, това е нормална реакция, но останалите части от растението ви не биват засегнати.

Само със сол можете да се спасите от миризмата на канал вкъщи

Облагородяване на овощните дървета

По принцип големите количества сол не са препоръчителни за растенията, тъй като увреждат почвата. Но в малки количества готварската сол е особено полезна за реколтата. Градинарите съветват да поръсите около една супена лъжица сол покрай дърветата и храстите си, за да се радвате на повече реколта следващата година. Подходящ период за това е ранната пролет или есента, след като сте събрали тазгодишната реколта.

Срещу насекоми и плевели

Всеки градинар се сблъсква с досадните насекоми и плевели, които вредят на растенията. За да се справите лесно и ефективно с този проблем, отново може да си послужите с готварската сол. Натриевият хлорид ще държи настрана малки мушици, мравки, охлюви и плевели.

Колко сол на ден е полезно и как да не прекаляваме

Срещу гризачи

Друг проблем на градинарите, освен гъбичните инфекции и насекомите, са и гризачите от рода на къртицата например. Те могат да унищожат цялата ви реколта. Те обаче не понасят солта и именно това ще ви помогне да ги държите далеч от градината си - изсипете малко количество сол в дупките им и повече няма да доближат вашата градина. Имайте предвид обаче, че солта може да увреди вашите растения в такова количество, така че запълвайте само дупките, които са далеч от корените на продукцията ви.

За чистота

Ако разполагате с градинска къщичка, която е далеч от града, е много вероятно често да нямате течаща вода, което усложнява цялостното почистване, а оттам и целият интериор се захабява. Но с триковете за почистване с готварска сол ще можете да премахнете както неприятните миризми, така и да почистите успешно наслоилите се замърсявания, стари съдове и т.н.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com