Веднага полейте краставиците с това и листата им няма да пожълтеят

15277
Веднага полейте краставиците с това и листата им няма да пожълтеят
Снимка: iStock

Към края на лятото дори в градините на опитните градинари краставиците започват да изглеждат непривлекателни, тъй като дългосрочното плододаване се отразява на състоянието на реколтата. През това време зеленчукът вече е успял да изразходи всичките си резерви. Следователно наличието на жълти листа означава, че трябва да се предприемат за активни действия в средата на август, а именно подхранване с амоняк. 

Подхранване на краставиците с амоняк

Ако искате листата да спрат да пожълтяват или дори да предприемат превантивни мерки, тогава трябва да обърнете внимание на един ефективен метод - разредете 100 мл амоняк в кофа с вода. Този разтвор се използва за поливане на лехите.

Преди прилагането на продукта е важно да се извърши обичайното поливане. За всеки храст ще са ви необходими два литра от приготвения продукт. Амонякът може да се използва за пръскане, но обемът на компонентите ще бъде значително по-малък. Като правило можете да се ограничите до четири супени лъжици от лекарството на два литра вода.

Бабиният разтвор - тайната за богата реколта от краставици без химия

През август към юлските процедури се добавя още една важна дейност - отстраняване на повредени листа. Без значение колко добре се грижите за насажденията, до края на лятото вредителите от насекоми вече ги атакуват активно. От това и от естествения ход на времето листата пожълтяват, изсъхват, стъблата изтъняват, а плодовете променят формата, цвета и вкуса си.

Редовно премахвайте засегнатите листа, като внимавате да не нараните растението. Също така, друго листно подхранване ще ви бъде от полза. Съставът на разтвора включва 1 супена лъжица суперфосфат и 1 супена лъжица калиев сулфат. Двете съставки се разтварят в 10 литра вода. Също така храстите могат да се напръскат с кисело мляко (разредено с вода в съотношение 1: 3) или суроватка (в същото съотношение с вода).

При правилната грижа за насажденията в оранжерия е напълно възможно да удължите плододаването им до септември. На открито това е по-трудно да се направи - студените августовски нощи не са от полза за тази култура.

Въпреки че насажденията не са толкова чувствителни към температурни промени, колкото другите култури, през август тези, които се отглеждат на открито, е най-добре да се покриват през нощта, особено ако температурата падне под 10 градуса. Можете да използвате покривен филм или нетъкан покривен материал.

Още: Краставиците и тиквичките няма да имат прибиране, ако ги полеете с това

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com