Добърските баби като магнит за туристите

14023
Добърските баби като магнит за туристите

Напливът на гости накара много жители на разложкото село Добърско да се захванат с хотелиерство. Те спретнаха къщите си, ремонтираха ги и осигуриха в тях стаи за посетители. Така припечелват допълнително и не разчитат само на земеделието. А наши и чужди туристи не спират да бият път до селището. Няма зиме, няма лете, тук все е пълно с народ, твърдят местните хора. Веки ден пристигат гости от страната и чужбина, за да разгледат уникалната църква „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат", предаде Стандарт нюз.

Най-многобройни са тези, които отдъхват в съседния курорт Банско, но не пропускат да дойдат насам. На мегдана туристическите групи се посрещат от прочутите Добърски баби. Те на само пеят на гостите, но ги и черпят с местни специалитети, приготвени от самите тях.

Българите са пътували най-много към Испания, Италия, Македония и Австрия

Пътуванията на български граждани в чужбина през юни 2012 г. са 361.3 хил., или с 3.7% повече oтколкото през май и с 9.9% над регистрир...

Храмът, който привлича толкова много туристи, е изграден като трикорабна базилика през 1614 година от будни и заможни местни жители. В малката света обител има 460 стенописа, които никога не са реставрирани. „Чужденците се впечатляват най-много от иконата Преображение Христово, известна още като Исус в космическа ракета. Тук за първи път е изографисан Кирил Философ като светец. Това е църквата в България с най-много изрисувани жени светици”, разказва селският управник Николай Найденов.

А селяните се радват, че припечелват добре от стаите за гости, които предлагат. Няколко малки семейни хотела са отворили врати в последните години в населеното място. А почти във всяка къща има поне по една стая за гости. „При нас цените са много по-ниски в сравнение с курорта Банско. Затова и през зимата някои предпочитат да отдъхват в нашето село, а с колите пътуват до зимния курорт, за да карат ски. Така им излиза доста по-евтино престоят”, казват новите хотелиери от Добърско.

Редактор: Яна Баярова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини