11 причини, поради които обонянието ви е изчезнало и това не е само COVID-19

13909
11 причини, поради които обонянието ви е изчезнало и това не е само COVID-19
Снимка: iStock

Ако не усещате парфюма си или любимите си храни, не ви притесняват лошите миризми в банята – това е проблем. Загубата на обоняние влошава нормалния ни живот, защото ни лишава от някои от възможностите ни.

1. Въздействие на коронавируса

Лекарите предполагат, че коронавирусът може да повлияе на обонянието по два начина. Първият е увреждане на обонятелните пътища, отговорни за предаването на импулса за възприемане на миризма. Второто е въздействието на патогена върху центровете , които формират обонянието в мозъка.

2. Инфекции

Патогенните вируси, бактерии и гъбички, когато влязат в контакт с лигавицата на носа, могат да причинят подуване и възпаление както на самите носни проходи, така и на синусите, през които преминава въздухът при вдишване. При тежка хрема е невъзможно да се различи дори най-натрапчивата миризма.

Обясниха истинската причина за загубата на обоняние при КОВИД

3. Хроничен ринит и синузит

При хронични заболявания, които провокират подуване и възпаление на носната лигавица (ринит) и синусите (синузит), се случва точно същото като при инфекциозен хрема: или рецепторите имат по-малък контакт с миризми поради състоянието на лигавиците , или потока По същество през носа не преминава въздух. В резултат на това човек губи обонянието си.

4. Респираторни алергии

Отокът на носната лигавица и възпалението могат да бъдат причинени от респираторни алергии. Например, хората със сезонни алергии към полени (сенна хрема) често изпитват дискомфорт, сърбеж, назална конгестия и прекомерна назална слуз по време на периода на обостряне на реакцията. В резултат на това те не могат да различат аромата и да предадат желания сигнал до мозъка.

5. Травми на носа

Друга причина за хипосмия и аносмия може да бъде механична травма на лигавиците и обонятелните рецептори или фрактура на носните кости. И двата вида нараняване причиняват възпаление и подуване.

6. Носни полипи

Полипите са доброкачествени образувания в носната кухина, които могат да се образуват заради хронични възпаления, алергии и наследствени заболявания. Те могат да раздразнят лигавицата, както и нарушават циркулацията на въздуха в носните проходи или напълно ги блокират.

7. Травми на черепа и мозъчни заболявания

Загубата на обоняние или притъпяването може да е следствие от травматично мозъчно увреждане. Ако нервните влакна са повредени или "приемащата точка" в мозъка не работи правилно, възприемането на миризми може да бъде силно изкривено или напълно недостъпно за човек.

Промяна в обонянието: Сигнал за следния проблем

8. Тютюнопушене

Веществата, съдържащи се в тютюневия дим, включително никотинът, влияят негативно на носната лигавица. Те я увреждат, а също така намаляват чувствителността на рецепторите и нервните окончания, отговорни за разпознаването на миризми.

9. Употреба на определени лекарства

Лекарствата също могат да причинят аносмия или хипосмия. Например, вазоконстрикторните спрейове дават този ефект, ако се използват неправилно, превишаване на допустимия период на лечение или дозировка.

10. Генетични заболявания

Редки генетични заболявания могат да доведат до загуба на обоняние. Например, вродена аносмия и хипосмия се наблюдават при синдрома на Калман.

11. Стареене

Възрастови промени - единствената причина за загуба на обоняние, която може да се нарече естествена. С напредването на възрастта носната лигавица, нервните окончания и рецепторите, отговорни за възприемането на обонянието, атрофират и губят способността си да изпълняват функциите си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com