Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, които разреждат кръвта като лекарства

18 юни 2024, 07:54 часа

Включването на 5 храни в диетата ви не само ще разреди кръвта ви, но и ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания, съобщава изданието The Health Site. Списъкът с тях включва чесън, джинджифил, лук, зехтин, куркума.

Проблемите с кръвообращението са често срещан проблем, с който се сблъскват много хора. Въпреки това, в допълнение към обичайните лекарства, има някои храни, които могат естествено да разредят кръвта. 

Храни, които разреждат кръвта

Чесънът е истински шампион сред разреждащите кръвта храни. Богат на алицин, той помага за разширяване на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Консумацията му всеки ден може да помогне за намаляване на вискозитета на кръвта и риска от образуване на кръвни съсиреци.

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Джинджифилът е отличен естествен антикоагулант. Неговите активни вещества помагат за намаляване на съсирването на кръвта и предотвратяват образуването на съсиреци. Добавянето му към вашата диета е чудесен начин да балансирате кръвния поток и да намалите риска от сърдечни заболявания.

Най-важното и ценно свойство на джинджифила е неговият положителен ефект върху храносмилателната система на човека. Лютият джинджифил дразни жлезите, участващи в храносмилането, като ги провокира да произвеждат по-активно ензими и жлъчка. По този начин джинджифилът насърчава по-доброто усвояване на храната и метаболизма.

Джинджифилът е известен като мощен антиоксидант. Премахва токсините от кръвта и червата. Насърчава разтварянето и отделянето на слуз.

Редовната му консумация помага за разреждане на кръвта и, когато се използва правилно, нормализира кръвното налягане. Джинджифиловият чай спасява от умората и улеснява справянето с болките в гърлото.

Лукът е не само ароматен зеленчук, но и полезна съставка за разреждане на кръвта. Флавоноидите, съдържащи се в него, помагат за намаляване на съсирването на кръвта и подобряват притока на кръв. Редовната консумация на лук може да помогне за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и да намали риска от сърдечни проблеми.

Зехтинът е отличен избор за поддържане здравето на сърцето и кръвоносните съдове. Неговите полиненаситени мастни киселини спомагат за подобряване на хемодинамиката, разреждане на кръвта и намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци. Добавянето на зехтин към вашите ястия е лесен начин да подобрите кръвообращението и да поддържате сърдечно-съдовата си система.

Куркумата е подправка, която не само придава вкус и аромат на ястията, но и помага за разреждане на кръвта. Куркуминът, активната съставка в куркумата, помага за намаляване на вискозитета на кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Редовната консумация на тази подправка може да помогне за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система.

В допълнение, куркумата подобрява метаболитните процеси в организма, а антиоксидантите спомагат за елиминирането на токсините и други вредни вещества. Благодарение на това общото състояние се подобрява, имунната система се укрепва и работоспособността се повишава. 

Ползата от куркумата е да намали хроничното възпаление, което може да доведе до метаболитни нарушения, затлъстяване и други опасни заболявания, като тези, свързани със сърдечно-съдовата система. Редовната консумация на куркума намалява риска от развитие на чернодробни заболявания, като също така намалява симптомите на вече придобити заболявания като хепатит. Освен това може да забави развитието или да намали симптомите на пародонтит, предменструален синдром, диабет, диария, лошо храносмилане и псориазис.

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Важно: Статията не замеаства балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес