5 изключително полезни храни

2904
5 изключително полезни храни
Снимка: iStock/Guliver

Всеки, който иска да се храни малко по-добре, в един момент си задава въпроса какво точно трябва да яде. Зависи кой слушате, може да стигнете до много различни изводи. Именно заради това много хора се отказват от здравословното хранене, тъй като им се струва прекалено сложно и с куп разнородни мнения.

Ние обаче искаме да ви помогнем да се храните по-добре като цяло. Това далеч не означава, че трябва да се лишавате от любимите си храни. Напротив, дори сега има платформи като Foodpanda, в които се предлагат много здравословни варианти.

Днес ще се спрем на 5 конкретни храни, с които ще можете да започнете вашето пътешествие към по-здравословния начин на живот. Всички те са страшно вкусни и нищо не ви пречи да ги използвате в различни рецепти, ако имате такива кулинарни наклонности. Но да започваме!

Храна №1: Боровинки (малини и къпини също стават)

Боровинките са една от храните с изключително ниска концентрация на калории, но много високо съдържание на полезни вещества. Заедно с малините и къпините те са богати на антиоксиданти. А какво са антиоксидантите? Това са вещества, които забавят естественото увреждане на клетките. Това увреждане не може да бъде спряно напълно, но забавянето му ви гарантира по-бавно остаряване, по-свежа кожа и по-бистър ум!

Храна №2: Банани

Бананите не са сред най-препоръчваните плодове, тъй като много хора знаят, че от тях се пълнее. Качването на килограми обаче не трябва да ви притеснява, ако консумирате бананите умерено. Един банан на ден не е кой знае какво, а в себе си съдържа ценни полезни вещества и най-вече калий. Повечето хора не приемат достатъчно калий и това води до много лоши последици, особено за мускулатурата.

Храна №3: Киви

Любимата марка на България е foodpanda

Международната платформа за поръчки и доставки на храна foodpanda, бе отличена с приза „Любима марка на България“ в категор...

Много хора са чували за различни суперхрани, но в света на науката съществува само една единствената такава храна – кивито. Защо? Защото от всички плодове на света, то съдържа най-балансиран и пълен състав на полезни вещества. Освен антиоксиданти и витамин C, кивито съдържа в себе си и други витамини и минерали, които са ценни за нашето здраве.

Храна №4: Бобови култури

Макар че в България си уважаваме бобовите култури, все пак не ги ядем достатъчно често. Науката ни съветва да въведем бобовите култури в ежедневното си хранене или поне 3 пъти седмично. Проблемът с тях е, че се готвят бавно, но това не трябва да ви притеснява. От гледна точка на доставка на храна София предлага разнообразие, така че си намерете добър ресторант, където да приготвят бобови култури и поръчвайте оттам!

Храна №5: Овче, козе или биволско кисело мляко

Българите обичат киселото мляко, но повечето от нас се спират основно до кравето такова. Истината обаче е, че другите разновидности са далеч по-полезни, тъй като съдържат в себе си повече от полезните вещества, които се намират в млякото. Освен това кравето мляко честно не се преработва добре от организма, заради един протеин в него, наречен казеин. Той се съдържа и в другите млека, но под различна по-лесна за усвояване форма. Така че опитайте да консумирате различно кисело мляко от кравето и ще видите много ползи, особено за стомаха си!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com