9 ранни признака за Алцхаймер

77006
9 ранни признака за Алцхаймер
Снимка: iStock

Болестта на Алцхаймер, прогресивно невродегенеративно заболяване, се характеризира с постепенно влошаване на когнитивните функции, особено на паметта. Въпреки че окончателната диагноза на болестта на Алцхаймер може да бъде поставена само чрез подробни медицински прегледи, има ранни признаци, които могат да показват появата на бъдещи проблеми с паметта. Разпознаването на тези признаци е от решаващо значение за ранната намеса и лечение. Ето девет ранни индикатора, с които хората, както и техните близки, трябва да се съобразяват:

Загуба на памет: Един от отличителните признаци на болестта на Алцхаймер е постоянната загуба на памет, особено забравянето на наскоро научена информация. Лицата могат да се затруднят да си спомнят имена, дати и важни събития, което нарушава ежедневните им задължения.

Затруднения при решаването на проблеми: Ранните етапи на болестта на Алцхаймер често засягат способността на индивида да решава проблеми и да взема правилни решения. Задачите, които някога са били рутинни, могат да станат трудни, което води до разочарование и объркване.

Объркване на времето и мястото: Лицата в ранните етапи на болестта на Алцхаймер могат да загубят представа за времето, датите и сезоните. Те могат също така да се окажат дезориентирани и да се затрудняват да разпознават познати места, дори в добре позната среда.

Откриха как умират мозъчните клетки при болестта на Алцхаймер

Трудности при изпълнението на познати задачи: Всекидневните дейности могат да стават все по-трудни. Лицата може да имат затруднения с шофирането до познати места, с управлението на бюджета или с изпълнението на позната рецепта поради намаляване на способността им да се концентрират и да организират задачите.

Промени в говора и писането: Болестта на Алцхаймер може да повлияе на езиковите умения. Лицата могат да имат проблеми с намирането на правилните думи, да повтарят или да се затрудняват да следят или да се включват в разговор. Освен това писмените им текстове могат да станат по-малко последователни и по-трудни за разбиране.

Неправилно поставяне на предмети: Хората в ранен стадий на болестта на Алцхаймер могат често да изпускат предмети и да се мъчат да проследят стъпките си, за да ги намерят. Това е различно от случайното изгубване на ключове или очила; то включва неспособността да се запомни къде се съхраняват обичайните предмети.

Намалена способност за преценка: Болестта на Алцхаймер може да засегне способността за преценка и вземане на решения. Лицата могат да направят лош избор по финансови въпроси, да занемарят личната си хигиена или да станат уязвими за измами поради нарушената си логика.

3 необичайни симптома на Алцхаймер, които всеки трябва да знае

Социално отдръпване: Човек с болестта на Алцхаймер може да се оттегли от социални дейности, хобита или работни проекти, които някога е харесвал. Това оттегляне може да е резултат от предизвикателствата, с които се сблъсква в общуването, паметта и цялостната когнитивна функция.

Промени в настроението и личността: Възможно е да се появят промени в настроението, повишена раздразнителност или промени в личността. Тези промени често са забележими за близките на лицето и могат да бъдат свързани с разочарованието и объркването, причинени от влошаването на когнитивните функции.

Въпреки че наличието на един или повече от тези признаци не гарантира поставянето на диагноза Алцхаймер, от съществено значение е да се консултирате с медицински специалист за цялостна оценка. Ранното откриване дава възможност за навременна намеса, подкрепа и планиране на бъдещето, което подобрява цялостното качество на живот на хората и техните семейства, засегнати от болестта на Алцхаймер.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com