Ако окото ви има такъв цвят, може да страдате от чернодробно заболяване

4992
Ако окото ви има такъв цвят, може да страдате от чернодробно заболяване
Снимка: iStock

Жълтеницата е често срещан и разпознаваем симптом на чернодробно заболяване, който се характеризира с пожълтяване на кожата и очите поради прекомерно натрупване на билирубин в организма. Тя служи като важен индикатор за основна чернодробна дисфункция и изисква незабавна медицинска помощ.

Черният дроб играе жизненоважна роля във филтрирането на токсините и отпадните продукти от кръвния поток. Една от функциите му е разграждането на старите червени кръвни клетки, при което се образува билирубин като страничен продукт. При нормални обстоятелства черният дроб преработва билирубина и го изхвърля чрез жлъчката, храносмилателна течност. Когато обаче черният дроб е увреден, билирубинът може да се натрупа в кръвта, което води до жълтеница.

Чернодробни заболявания като хепатит, цироза и рак на черния дроб често са свързани с жълтеница. Хепатитът, причинен от вирусни инфекции или прекомерна консумация на алкохол, възпалява черния дроб и нарушава нормалното му функциониране. Това възпаление затруднява метаболизма на билирубина, което води до натрупването му и последваща жълтеница.

Причинява ли болка омазняването на черния дроб?

Цирозата, от друга страна, е хронично състояние, характеризиращо се със заместване на здравата чернодробна тъкан с белези. С напредването на цирозата способността на черния дроб да метаболизира билирубина намалява, което води до жълтеница. Ракът на черния дроб също може да запуши жлъчните пътища, като попречи на ефективното елиминиране на билирубина, причинявайки по този начин жълтеница.

Жълтеницата се проявява като жълто оцветяване на кожата, лигавиците и бялото на очите. Други симптоми, които могат да съпътстват жълтеницата, са тъмна урина, бледи изпражнения, умора, коремна болка, гадене и загуба на апетит. Изключително важно е да се отбележи, че жълтеницата може да се появи при хора от всички възрасти - от новородени с физиологична жълтеница до възрастни с напреднало чернодробно заболяване.

Когато се наблюдава жълтеница, медицинската оценка и диагнозата са от съществено значение. Медицинският специалист ще извърши обстоен физически преглед и ще назначи кръвни изследвания за измерване на нивата на билирубина, чернодробните ензими и други подходящи маркери. Може да са необходими допълнителни диагностични процедури, като например образни изследвания (ултразвук, ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография) или чернодробна биопсия, за да се определи основната причина за чернодробното заболяване.

8 признака, които подсказват за чернодробно заболяване

Лечението на жълтеницата зависи от конкретното чернодробно заболяване, което я причинява. В някои случаи преодоляването на основното заболяване, като например лечение на хепатитни инфекции или спиране на консумацията на алкохол, може да облекчи жълтеницата. В по-тежките случаи може да се наложи чернодробна трансплантация. Освен това може да се препоръчат поддържащи мерки, като промяна на диетата, адекватна хидратация и симптоматично облекчаване на свързаните с нея симптоми.

Жълтеницата е явен симптом на чернодробно заболяване и не трябва да се пренебрегва. Пожълтяването на кожата и очите служи като важен предупредителен знак, че черният дроб не функционира оптимално. Ранното откриване, точната диагноза и подходящото лечение са от решаващо значение за ефективното справяне с жълтеницата и основното чернодробно заболяване. Ако се наблюдава жълтеница, незабавното търсене на медицинска помощ може да помогне за предотвратяване на по-нататъшни усложнения и подобряване на общите резултати.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com