Болести, които се предават чрез целувка

12113
Болести, които се предават чрез целувка
Снимка: iStock

Целувката е често срещана форма на привързаност и интимност, споделяна между хората. Важно е обаче да се знае, че някои болести могат да се предават чрез целуване. Макар че рискът от предаване на инфекцията като цяло е нисък, разбирането на тези заболявания може да помогне при вземането на необходимите предпазни мерки. Ето някои забележителни заболявания, които могат да се предават чрез целуване:

Инфекциозна мононуклеоза (Mono)

Известна още като "болестта на целувката", мононуклеозата се причинява от вируса на Епщайн-Барр (EBV). Тя се разпространява чрез слюнката, поради което целувката е често срещан начин на предаване. Моноенцефалитът се характеризира със симптоми като силна умора, възпалено гърло, подути лимфни възли и висока температура. Важно е да избягвате целувки и споделяне на прибори или напитки, ако сте диагностицирани с мононуклеоза.

Вирус на обикновения херпес (HSV)

HSV-1, който обикновено се свързва с оралния херпес, може да се предаде чрез целувка. Този вирус причинява студени рани или трескави мехури около устата и може да бъде силно заразен. Въпреки че не всеки с HSV-1 изпитва симптоми, най-добре е да избягвате целувки или интимен контакт по време на епидемията.

Цитомегаловирус (CMV)

CMV е често срещан вирус, който може да се предава чрез слюнка, кръв, урина или други телесни течности. Макар че обикновено не предизвиква симптоми при здрави хора, той може да бъде опасен за бременни жени или за хора с отслабена имунна система. Целувките могат да бъдат потенциален начин на предаване на CMV.

Стрептококови инфекции

Някои щамове на стрептококовите бактерии, като стрептокок от група А, могат да причинят инфекции на гърлото, включително стрептококи. Тези бактерии са силно заразни и могат да се разпространят чрез пряк контакт, включително целувки. Правилната хигиена и избягването на близък контакт със заразени лица са от съществено значение за предотвратяване на предаването.

Никакви целувки! Ето до какво води обмяната на слюнка

Менингит

Макар и рядко, някои видове менингит могат да се предават чрез слюнка, включително Neisseria meningitidis. Менингитът е инфекция, която причинява възпаление на защитните мембрани около главния и гръбначния мозък. Изключително важно е да се поддържа добра хигиена на дихателните пътища и да се избягва целуването по време на епидемията.

Хепатит В

Хепатит В е вирусна инфекция, която засяга предимно черния дроб. Въпреки че обикновено се предава чрез кръв или други телесни течности, включително сперма и вагинални секрети, той може да присъства и в слюнката. Целуването на заразен човек с отворени рани или кървящи венци може да представлява риск от предаване на инфекцията.

Това са болестите, които се предават чрез целувка

Заболяване на венците

Лошата хигиена на устната кухина и някои бактерии в устната кухина могат да доведат до заболяване на венците, например пародонтит. Тези бактерии могат да се предадат чрез целувка и да допринесат за развитието или влошаването на заболяването на венците и при двамата партньори.

Важно е да се отбележи, че рискът от предаване на тези болести варира в зависимост от фактори като наличие на симптоми, вирусен товар и общо здравословно състояние. Практикуването на добра устна хигиена, поддържането на здравословен начин на живот и избягването на контакт с лица, които имат активни инфекции, могат значително да намалят риска от предаване. Ако подозирате, че сте били изложени на някое от тези заболявания или имате симптоми, препоръчително е да потърсите лекарска помощ за правилна диагноза и лечение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com