Болестите, за които смятаме, че са заразни, но НЕ са

7753
Болестите, за които смятаме, че са заразни, но НЕ са
Снимка: iStock/Guliver

В много случаи колкото и зле да изглежда едно заболяване, не значи, че е заразно. Сред хората винаги е имало неразбиране и често страдащите от някои болести са били незаслужено изолирани от обществото. Все още има хора, които страдат заради липсата на познания относно някои болести. Ето кои болести се мислят за заразни, но всъщност не са.

Пневмония

В последно време към тази болест има съвсем ново отношения. Това, че човек кашля упорито, не значи, че е заразен.  Болестта е усложнение в следствие на вирусна респираторна инфекция, която е заразна, а пневмонията не е.

Псориазис

Видът на болестта е доста ужасяващ, тъй като засяга кожата на пациента, но това не я прави заразна. Кожата на болния от псориазис е налющена, зачервена, силно възпалена. Този вид отблъсква мнозина, предизвиква страх да общуват с болни от псориазис, мислейки, че това е заразно. Заболяването е автоимунно и не заразява околните.

Инфекции на ушите

Инфекцията на ушите не може да е заразна, Тя се получава при вирусно заболяване на горните дихателни пътища. То става в един момент бактериално и така се стига до възпаление на ушите.

Експерт предупреди за нов вид болест, която се предава от човек на човек

Новият вид вирус на птичи грип A(H5N8), открит у няколко човека през февруари, най-вероятно скоро ще мутира и ще може да се предава от ...

Розацея

Това е също кожно заболяване, при което на големи участъци по кожата се виждат кръвоносните съдове. Дори около тях се появяват и пъпчици. При по-тежките случаи може да се стигне до уголемяване и втвърдяване на зоната около носа. Лекарите все още не са открили причината за появата на това заболяване.  Тя не е заразна, въпреки лошото състояние на кожата на пациента.

Бронхит

Бронхитът, както и пневмонията, се появява при усложнение на вирусна инфекция. Той не е заразен. Околните не могат да бъдат заразени от кашлицата и хремата на пациента.

Лаймска болест

Тази болест е най-тихият убиец

Сънната апнея влияе отрицателно върху сърдечно-съдовата система. Вестник „Express” пише за това коварно заболяване с позова...

Според лекарите, от лаймска болест може да ви зарази кърлеж при ухапване.  Не се предава по въздушно-капков, полов или друг контакт с болен човек.

Инфекции на пикочните пътища

Тези инфекции не са заразни, въпреки че след полов контакт симптомите се усилват. Това заблуждава околните, че може да са заразни. В действителност не са. Заразяване може да има при попадане на бактерии от ануса във вагината. Така те се размножават бързо заради благоприятната среда. Лечението е бавно и проблемно.

Малария

Заболяването е смъртоносно, но в никакъв случай не е заразно. Не би могло да се предава от човек на човек, но насекомо може да ни зарази след ухапване. Обикновено комарите причиняват маларията, тъй като паразитът попада директно в кръвта. Започва треска, признаци на вирусни инфекции, хрема, кашлица, много висока температура, стомашно-чревни проблеми, жълтеница, умора и отпадналост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com