Болките в кръста – съвети и трикове

18941
Болките в кръста – съвети и трикове
Снимка: Thinkstock/Guliver

Болката в кръста притеснява или е притеснявала в някакъв момент от живота 9 от 10 души. Многобройни са причините за нея – от пренатоварване по време на работа, стара травма, спорт, неправилна стойка до хронично състояние като артрит, анкилозиращ спондилит или други заболявания на гръбначния стълб. Болката налага лекарска консултация, когато е силна и неочаквана, внезапна, но при хронични болки с ясен произход, може да си помогнете и сами за облекчаването им. Събрахме за вас съветите от лекар от Медицинския факултет на Вашингтонския университет, специализирал в хирургия на гръбначния стълб.

1. Когато няма категорични лекарски противопоказания, следва да не се залежавате и да продължавате да се движите, ако болката е търпима. Залежаването и липсата на движение усилват болката и усложняват състоянието ви. Естествено движението не означава спринт или вдигане на тежести. Обичайната ежедневна активност, съчетана с каланетика, гимнастика, плуване, разходки, е идеално решение и отличен  избор. Колкото по-малко се движите, толкова повече отслабват мускулите на гърба, което влошава състоянието ви. Тренирайте ги, за да оказват подкрепа на гръбначния стълб и да ви служат за предпазване от влошаване на състоянието.

Бабини лекове за болки в кръста

Лечение на болки в кръста с народни методи и бабини лекове е възможно и през XXI век. Отлагането на сол, остеохондрозата или минали на...

2. Стречингът или разтягането също са полезни за облекчаване на болката в гърба и  като превенция срещу усложняване на състоянието. Тренировките по йога, пилатес са идеални за целта. Важно е преди това да се извърши лекарска консултация и да се изберат най-подходящите. Вашият лекар също може да ви даде комплекс с упражнения, които са важни за поддържане на гърба и мускулите му, за облекчаване на състоянието и редуциране на болката.

3. Поддържайте добра стойка. Ако работите в седнало положение стремете се да държите гърба изправен и долепен до облегалката. Не навеждайте рамене и не извивайте брадичката си напред. Ако работите на компютър, опрете ръцете си равномерно на бюрото и дръжте очите си на едно ниво с горната част на екрана. Честите почивки при работа на бюро са важни. Използвайте ги за разходка, раздвижване, леки упражнения, разтягане.

4. Свалете излишните килограми. Всеки килограм е огромна тежест за гръбначния стълб. Колкото по-ниско е теглото ви, толкова по-леко ще бъде на гръбначния ви стълб и болката ще стои по-далеч от вас.

5. Ограничете тютюнопушенето. Доказано то въздейства отрицателно на гръбначния стълб, води до поява или влошаване на дегенеративно дисково заболяване или на други заболявания на гръбначния стълб.

Предотвратете болките в кръста, преди да са се появили

От болки в кръста се оплакват ежедневно много хора. Работата ,свързана със седене то на стол, в продължение на 8-9 и повече часа на ден...

6. Не допускайте недостиг на витамини и минерали  в организма си особено на витамин Д, калций, магнезий и калий. Проследявайте нивата им с вашия лекар и при необходимост приемайте допълнително под формата на добавки или чрез промяна на дневното ви меню и добавяне на храни, богати на липсващите ви витамини и минерали.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com