Диагнозата меланом често се пропуска при обикновен клиничен преглед

19706
Диагнозата меланом често се пропуска при обикновен клиничен преглед
Снимка: iStock/Guliver

Диагнозата меланом често се пропуска при обикновен клиничен преглед. През последните години кожните карциноми трайно са сред онкологичните заболявания с най-голяма честота у нас, както при мъжете, така и при жените. Немеланомните кожни карциноми засягат средно около 19 на 100 000 мъже и 9 на 100 000 жени, като се смята, че до 2030 г. броят на диагностицираните ще се увеличи почти с 50 на сто. Установени навреме, тези заболявания са напълно лечими, и дори могат да бъдат доведени до успешен терапевтичен изход без качеството на живот на пациента да бъде нарушено.

Към момента диагнозата меланом често се пропуска при обикновен клиничен преглед - в почти една трета от случаите. Това провокира медицинската наука да търси различни неинвазивни високо специализирани технологии с висока чувствителност.

Люксембург забранява отглеждането на животни за кожа

Люксембург ще реформира закона за защита на животните от 1983 година и ще забрани отглеждането на животни за кожа, съобщава местното из...

За това все повече дерматолози прилагат дерматоскопията като диагностичен метод при съмнителни и злокачествени кожни заболявания, което води до значително подобряване на диагностиката, своевременното лечение и качеството на живот на пациентите.

Данните сочат, че за пет години специалистите, които прилагат диагностичния метод дерматоскопия, са се увеличили двойно - през 2009-та те са били около 38%, а през 2014 г. вече са около 74 на сто. Познаването на дерматоскопското изследване е от изключителна важност, тъй като то доказано повишава откриваемостта на най-агресивния кожен рак – малигнения меланом - с 30% , както и на често срещаните немеланомни кожни тумори.

Изводите са направени в дисертационния труд на д-р Десислава Ночева, водещ дерматолог в Пловдив, като част от Европейското проучване Eurodermoscopy (2014). Д-р Ночева защити публично тезата си и й беше присъдена образователна и научна степен „доктор“ по дерматология и венерология.

Дерматоскопията е бърз, неинвазивен метод за наблюдение на морфологичните структури в горните слоеве на кожата, изключително полезен при диагностициране на кожни тумори, инфекциозни и възпалителни заболявания на кожата. При него чрез специален апарат (дерматоскоп) измененият кожен участък, или всеки от изменените участъци, бенки, петна или други образувания, се оглеждат чрез увеличително стъкло под насочена светлина.

Тестват нови лекарства срещу рак на кожата

Две нови експериментални лекарства срещу напредналия меланом - рак на кожата, дават доста обещаващи резултати при клинични тестове в ср...

Съвременните видеодерматоскопи осигуряват по-качествен резултат чрез същата методика. Те ползват дигитални или аналогови камери, оборудвани с лещи, позволяващи увеличение от 20 до 1000 пъти. Получените с тях изображения могат да се наблюдават на монитор, да бъдат съхранявани, анализирани и сравнявани с помощта на спецализиран софтуер. Данните от дерматоскопската диагностика могат да се обогатят също като при наблюдението се използва импресия или поляризирана светлина. Това е особено важно при пациенти с множество атипични бемки или при такива с фамилна анамнеза за меланом, при които се препоръчва периодично проследяване и анализ на настъпили промени на всеки 6 месеца. Когато дерматологът познава добре дерматоскопски различимите прзнаци на различните заболявания, това значително подобрява качеството на диагностиката, а в част от случаите и спестява инвазивни диагностични процедури като биопсията например.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com