Дренки: Кой трябва и кой НЕ трябва да ги яде

9767
Дренки: Кой трябва и кой НЕ трябва да ги яде
Снимка: Mike Goad / Pixabay

Дренките са не само едни от най-полезните, но и от най-пренебрегваните плодове. Те са богати на основни хранителни вещества, включително витамини А, С и Е, както и калий, калций и магнезий. Това споделя руският диетолог Георги Суренян. Консумацията им има тонизиращ ефект, укрепва имунитета, подобрява храносмилането и сърдечната функция при ниско кръвно. Но също така в определени случаи може да навреди на стомаха или доведе до безсъние. Не са изключени и алергични реакции.

Ползи и вреди от дренките

Антиоксидантите, фитонцидите и аскорбиновата киселина в състава им имат противовъзпалително и антибактериално действие. Ето защо, плодовете на дряна могат да се консумират за профилактика на настинки и други заболявания.

Неподозираните ползи от дренките - ето какви проблеми решават

Също така те повишават кръвното налягане, така че ще бъдат полезни за тези, които страдат от хипотония. Запарката, приготвена от тях, може да се използва вместо вид енергийна напитка: тя „възбужда“ нервната система и подобрява концентрацията.

Дрянът има затягащо действие, тъй като съдържа дъбилни вещества. Плодовете са полезни при лошо храносмилане. Пектинът в пулпата им помага за премахване на лошия холестерол от тялото, което е полезно за здравето на съдовете и съдовете.

В някои случаи не се препоръчва яденето на плодове от дрян, за да се избегнат негативни ефекти. Тонизиращите им свойства могат да бъдат прекомерни в определени случаи. Поради това не се препоръчва да консумирате плодчетата следобед. Също така те могат да предизвикат реакция при хора, които вече имат хранителни алергии. Излишната киселина в плодовете на дряна може да навреди на хора, диагностицирани със стомашни язви или синдром на раздразнените черва.

Отвара за костилките на плодчетата помага за премахване на пърхота. Залейте ги със студена вода и я оставете да заври. Охладете готовия бульон, прецедете го и го използвайте за изплакване на косата след измиване.

Също така плодчетата могат да се използва за направата на маска за свиване на порите. Тя ще помогне да се отървете от мазния блясък по кожата си. За да я приготвите, трябва да смесите кашата от плодовете на дрян с царевично нишесте и яйчен белтък. Сместа трябва да се нанесе върху проблемните зони за 30 минути и след това да се изплакне с топла вода.

Когато избирате този плод, обърнете внимание на плътните, еластични плодове с ярък цвят. Избягвайте плодове, които изглеждат спаружени или мухлясали.

Плодовете, които не са достигнали пълна зрялост, може безопасно да се съхраняват при стайна температура. За 3-7 дни ще достигнат желаното състояние. Хладилникът е най-подходящ за съхранение на зрели плодове.

На здрави хора се препоръчва да ядат не повече от 10 плодове. По-голямо количество ще доведе до проблеми с храносмилането и може да предизвика рязко повишаване на кръвното налягане, според експерта.

Още: Ето защо дренките са използвани в народната медицина още от древността

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com