Експерт: България не се бори срещу тютюнопушенето

5811
Експерт: България не се бори срещу тютюнопушенето
Снимка: Getty Images/Guliver

България изостава в сравнение с останалите страни от ЕС по отношение на рестрикциите, които ограничават тютюнопушенето. За разлика от Европа, в България все още масово виждаме реклами на цигари, които пропагандират търговията с тютюневи изделия. В това отношение Министерството на здравеопазването все още има пасивна политика и има още какво да се желае в тази посока, съобщи председателят на Сдружение "България без дим" д-р Маша Гавраилова по повод днешния Световен ден без тютюнопушене, предаде БГНЕС.

Ако не се вземат спешни мерки, 31 май ще остане само една пожелателна дата в годината, допълни Гаврилова.

16 г. трябва да минат, за да възстановите здравето си след спиране на цигарите

Бившите пушачи ще имат нужда от 16 години, за да нормализират здравето си. Това се доказва от данните от проучването „Фремингам&...

Министерството на здравеопазването ще обръща повече внимание на бездимните цигари в кампанията си през тази година, защото все още към момента няма точни данни дали тези цигари са вредни. С кампанията срещу тютюнопушенето ще се изследват и пушачите на бездимни цигари, за да има по-ясна представа за състоянието им, допълниха от здравното министерство (МЗ). Според ръководителя на Световната здравна организация за България д-р Скендер Сила, новите тютюневи изделия са толкова опасни, колкото и традиционните. Всяка година те убиват над 17 хил. души в България, а повече от два милиона българи продължават да пушат, допълни Сила.

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация. Денят се отбелязва по цял свят, подчертават се рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

Световният ден без тютюн се чества от 1988 година. Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за възникване на редица социално значими заболявания като сърдечносъдовите, онкологичните, белодробните. По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето всяка година убива около 6 милиона души. Над 5 милиона от тези жертви са следствие на директната употреба на цигарени изделия, а останалите - на така нареченото "пасивно пушене".

Причината за високия здравен риск от цигарите е фактът, че съдържат над 4000 химични вещества. От тях поне 250 са определени като опасни, а 50 като причиняващи рак. Поради тези причини Световната здравна организация и Европейската комисия водят политика за ограничаване на вредния навик във всички държави. В съзвучие с тези идеи през 2012 г. България въведе забрана за тютюнопушене на обществени места. СЗО прикани всички страни да обмислят още по-строги мерки за борба с порока. Те включват ограничаване на сцените с тютюнопушене във филмите за подрастващи, въвеждане на антиреклами за вредния навик преди прожектирането им и др.

Плодовете, които пречистват белите дробове дори на върлите пушачи

Всички знаем, че тютюнопушенето е вредно за нашето здраве и че значително увеличава риска от рак на белия дроб. Все пак, ако пренебрегв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com