Експерт: Правете това и климатикът няма да навреди на здравето ви

4721
Експерт: Правете това и климатикът няма да навреди на здравето ви
Снимка: iStock

Климатикът е един от уредите, който присъства в почти всеки дом. През последните години сплит системи придобиха особена популярност. Професорът от Държавния университет в Москва и доктор на медицинските науки Сергей Гилденскиолд разказва защо те могат да бъдат опасни за здравето.

Специалистът констатира, че повечето потребители пренебрегват едно важно действие, което значително заплашва здравето и благосъстоянието им. Редовното почистване на вътрешните тела на климатиците е от първостепенно значение и не трябва да се пренебрегва. В противен случай това води до размножаване на микроорганизми, които представляват заплаха за човешкото здраве.

През лятото климатикът трябва да бъде около тези градуси!

Особено опасна е бактерията Legionella pneumophila, която може да причини легионелоза - заболяване, което засяга белите дробове, нервната система, белите дробове и дори стомашно-чревния тракт.

Защо почистването на климатика е толкова важно за здравето ни? 

„Легионелозата е истински бич за потребителите на климатични системи. С нея може да се заразим при пътуване с климатизирано превозно средство, по време на престой в хотел или медицински институции. Епидемии от това заболяване се появяват ежегодно в различни страни, предимно развити. Но искам да отбележа, че това не е единственото заболяване, което може да бъде причинено от затворени климатични системи без достъп до външен въздух “, обяснява проф. Гилденскиолд.

Той добавя още, че замърсяването на климатиците застрашава разпространението на инфекции, предавани по въздушно-капков път. Това може да се избегне само чрез редовно почистване на сплит системите.

Друг проблем, свързан с употребата на този уред, е че той представлява заплаха за страдащите от алергия към домашен прах. Работейки, въздушната струя от него, разпръсква из въздуха праховите частици. По този начин акарите от праха се размножават по-активно. Това е предпоставка не само за влошаването на състоянието при алергия, но и за отключването на такава.

Вижте още: Грешката, която всички правим с климатика и тя ни струва много пари

Лошото в случая е, че дори прахът и дома да се почиства редовно, той все пак се задържа върху филтрите на климатичната система и при нейното въвеждане в действие, акарите се разпространяват активно. 

Експертът пояснява, че в случая дори антибактериалните филтри не се справят напълно с този проблем, тъй като принципът на действие на климатика е в осигуряването на постоянна циркулация на въздуха в помещението. 

Специалистът препоръчва не само редовно почистване на филтрите на уреда, но и тяхната подмяна, както и поддържането на чистота в помещението, в което се използва този уред. 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com