Епилацията - какъв порив крием чрез нея

96155
Епилацията - какъв порив крием чрез нея
Снимка: Thinkstock

Всички следваме определени правила, за да бъдем част от обществото. Това напасване е свързано с много неща, но първото, за което полагаме грижи е външният ни вид.

Но какво показват тези правила? Те свидетелстват за това, за което обществото е загрижено в момента, както и за по-личния подсъзнателен смисъл. Именно затова е интересно да се разбере какво означава днешната безпощадна война с окосмяването по тялото, коментира сексологът Кантрин Блан за psychologies.ru.

60% от жените не искат да се гледат голи

Ново изследване във Великобритания показва, че 60% от жените се притесняват да се гледат голи в огледалото. Милиони жени в страната се...

През вековете мъжете и жените са се отнасяли към нея по различен начин. След като окосмяването при мъжете е било признак за мъжественост, разбираем е стремежът на жените да се отърват от него. Но е имало време, когато наличието на окосмяване по интимните части на женското тяло е било в реда на нещата.

И в такъв случай как да се отнасяме към това, че сега интимната зона (не само при жените, но понякога и при мъжете) се освобождава именно от това, което показва зрялост, а следователно и възможна активност на половите органи?

Смешно е да се наблюдава как окосмяването се възприема за нещо мръсно, тъй като именно то показва сексуалната зрялост. Физиологически неговата поява означава възможност за неконтролируеми сексуални пориви. А всички ние, повече или по-малко съзнателно, се страхуваме от проявата на животинската ни природа и заедно с това – нашата агресивност.

Затова се противим на естествения растеж на тези косъмчета, искаме да го контролираме с помощта на самобръсначката или епилацията. Излиза, че в обществото ни, което така високо цени сексуалността и я афишира във всеки един удобен момент, предлага да се отстранят именно най-явните й признаци?

Мерилин Монро - жената с най-красивите извивки

Съвременните знаменитости винаги са готови да показват колкото се може повече плът, но сравнително скромната холивудска легенда Мерилин...

Доста мним парадокс, тъй като колкото повече се стремим към неограничената сексуалност, толкова повече се страхуваме, че ще ни завладее. А епилацията създава илюзията ,че може да обуздаем сексуалното си начало. Освен това към днешния натрапчив ексхибиционизъм (включително и порнографията, където изобилства от изображения в близък план) окосмяването стана излишно – разваля външния вид.

Но какво точно правим, освобождавайки пениса или венериния хълм от космите? Скриваме покрова на тайните, излагаме на показ мъжките и женски полови атрибути като неопровержими доказателства на идентичността ни. Значи ли това, че имаме съмнения и са ни необходими доказателства? Или вярваме, че невидимото не съществува? А може би, показвайки се изцяло, но така и не познали тайната на сексуалността, искаме да се вгледаме по-внимателно в нея… Да разголим всичко, за да смекчим тревогата си?

Ние може да крием косъмчетата си, да ги показваме или да ги махаме, и точно така да ги считаме еротични или не. Това е субективен избор, който зависи не само от изискванията на епохата, но и от нашата лична история.

Още интересни новини за психология, отношения, семейство, секс и наука четете в сайта sroditeli.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com