ЕС се готви да ограничи много сериозно палмовото масло

3375
ЕС се готви да ограничи много сериозно палмовото масло
Снимка: БГНЕС

Само след ден Европейският съюз ще направи сериозна крачка по отношение на ограничението на палмовото масло. На 4 април Европейският парламент ще гласува проекторезолюция, в който се предлага пълна забрана за влагането на този вид мазнина в биогоривата след 2020 година, както и по-строг режим за вноса ѝ в страните от Евросъюза, пише в. "Сега".

В доклада, който ЕП ще разгледа на 4 април, се предлага създаване на единна схема за сертифициране на палмовото масло, продавано на пазарите в ЕС, и прекратяване на използването на палмово масло в биогоривата до 2020 г.

Палмовото масло влияе на мозъка също както наркотиците

Менюто с високо съдържание на наситени мазнини допринася за нарушената изработка на допамин в мозъка. Такъв ефект се наблюдава и при уп...

Почти непознато преди 30 години, днес палмовата мазнина се използва в много стоки - в маргарин, сирене, течен шоколад, чипс, в козметика и в почистващи препарати, а също и като биодобавка в автогоривата.

Употребата на палмовото масло обаче става все по-масова, а се оказва, че това има прекалено висока екологична и социална цена, се посочва в доклада. Заради палмовите плантации се изсичат тропически гори, което повишава рисковете от ерозия на почвата, пресъхване на реки, горски пожари, замърсяване на водите. Освен това се разрушават ценни екосистеми и се поставя на карта оцеляването на много животински видове като носорозите и тигрите на остров Суматра и орангутаните в Борнео.

Основни производители на палмово масло са Индонезия, Малайзия и други страни от Азия, Африка, Северна и Южна Америка, а ЕС е сред най-големите купувачи. Опасната "мода" е довела до унищожаването на около 1 млн. хектара тропически гори, на чието място сега се произвежда палмово олио за Европа.

Миналата година например Асоциация "Активни потребители" направи тестове на 36 вида краве сирене и откри, че всяка шеста проба съдържа мазнини, които не са от краве мляко, а са от растителен произход. Само по само себе си палмовото масло не е вредно, но ако то се влага, продуктът вече не е краве сирене, а имитация. Освен това обикновено недобросъвестни производители го обработват - хидрогенират, за да изглежда по-твърд продуктът, а това вече е вредно.

БАБХ се задейства, налага глоби за имитациите на краве масло

Максимални санкции има за трима производители на масло, за които беше установено, че използват растителни мазнини в продукта си, съобщи...

Миналата година българите са изяли 12 000 тона палмово олио под формата на сирене, кисело мляко, кашкавал, банички и др., сочи анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (ЦИИСС) за количествата, които наши предприятия са внесли и използвали в производството на млечни продукти. Това обаче са официалните данни, а експертите смятат, че импортът е по-голям.

Докато в България палмовата мазнина се използва най-вече в храни, за ЕС като цяло 46% от количествата се влагат като биодобавка в горива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com