X
 
 

И в българската бутилирана вода има пластмаса, но тя била малко

2271 0
photo of И в българската бутилирана вода има пластмаса, но тя била малко
Снимка: Getty Images/Guliver
Тест за наличие на пластмаса във водата на 3 произволно избрани марки бутилирана вода на българския пазар се оказа положителен. Експертите обаче уверяват, че откритите пластмасови частици са в концентрации под нормата и съответно - са безопасни.  

„Показа миграция, която е в допустимите норми за 3-те отделни проби. Първата – 1.73 мг/кг, за втората – 2.09 мг/кг и за третата проба – 8.75 мг/кг. И трите проби са в допустимите норми – за тези води няма опасност. Максимално допустимата норма, която е зададена е 60 мг/кг”, каза лаборант-химикът Яна Георгиева по отношение на пробите.

До този момент тестове за отделяне на частици пластмаса от бутилките във водата у нас не са правени. Контрол почти няма тъй като минералната вода още не е определена от закона като храна и не се проверява нито от здравните инспекции, нито от агенцията по храните.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не прави регулярни тестове дали при бутилиране на минерална вода се отделят пластмасови частици. Това стана ясно от изрично уточнение на БАБХ пред Нова телевизия.

Въпросът стана актуален след оповестяване на резултати от изследване на учени от държавния университет в Ню Йорк. Според тяхното изследване в бутилираната минерална вода (бел. ред. – става въпрос за бутилиране в пластмасови бутилки) са открити пластмасови частици. Учените изследват над 250 бутилки вода от различни марки от 9 държави. В 93% от пробите са открити миниатюрни пластмасови частици като пропилен и найлон. Количеството на тези частици е средно по 10 на литър бутилирана вода. А размерът на всяка от тях е по около 0,1 милиметър колкото е например дебелината на човешкия косъм.

В България обаче производителите твърдят, че отделяне на пластмасови частици няма как да се случи, освен ако няма някаква авария или умишлено нагряване на бутилки на висока температура. Според изявления пред Нова телевизия процесът на бутилиране вече е толкова изчистен, че подобно замърсяване на практика е изключено.

Относно теста на американските учени, беше изказано предположение, че почвата и водата в световен мащаб са толкова замърсени, че не е изключено пластмасови частици да бъдат открити директно във водата.

Производителите на минерална вода у нас са категорични, че процесът на бутилиране у нас се контролира стриктно.

„Извършват се регулярни тестове в собствени и във външни акредитирани лаборатории. Контролът се извършва при източника, в процеса на бутилиране, на използваните опаковки и на готовата продукция”, казаха от АПБНБ.

Има ли пластмасови частици в бутилираната вода у нас?

Частици пластмаса в почти всяка бутилка вода. Данните са от мащабно световно изследване на бутилираната минерална вода. Доколко опасно ...

Тестът е по повод мащабното международно изследване на учени от държавния университет в Ню Йорк, което откри частици пластмаса в почти всяка бутилка вода.

На лабораторни тестове в САЩ са подложени над 250 бутилки вода от 11 различни марки, закупени от 9 държави. В 93% от пробите са открити миниатюрни пластмасови частици като пропилен и найлон.

При тестовете учените от университета в Ню Йорк твърдят, че откриват средно по 10 миниатюрни частици пластмаса във всеки литър изследвана вода. Всяка от тях с големина 100 микрона – колкото например е дебелината на човешкия косъм.

Засегнатите от проучването чужди компании оспорват лабораторните методи и ги определят като ненадеждни, а подадената информация като заблуждаваща. Производителите у нас също искат нови изследвания.

„Липсва методика как са определени частиците, които са намерени. Показано е, че частиците плуват вътре в течността, но не е идентифицирано каква е – дали става въпрос за пластмаса”, каза Емил Митев.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Слави Трифонов към кмета на Стара Загора...

Шоуменът Слави Трифонов публикува във Фейсбук профила си подигравателен коментар за кмета на Стара Загора Живко Тодоров (ГЕРБ), който з...

Последно в Актуално