Изследване: Пушенето подсилва депресията и шизофренията

7587
Изследване: Пушенето подсилва депресията и шизофренията
Снимка: БГНЕС

Пушенето помага на депресията и шизофренията. Това казват генетици, публикували статия в списанието Psychological Medicine, цитирано от ТАСС.

"Носителите на психични заболявания често игнорират борбата с тютюнопушенето и други лоши навици. Нашето проучване показва, че отказването от тютюн подобрява не само физическото, но и психичното здраве сред всички категории хора, включително тези с шизофрения и депресия", отбелязва Робин Уотън от университета в Бристол (Великобритания), чиито думи са цитирани от пресслужбата на университета, предаде БГНЕС.

Какво е шизофрения и как да я лекуваме

Всички са чували за болестта шизофрения. Колко е опасна, кого застрашава и какво лечение се препоръчва, нека научим сега. Днес ще се о...

Дълги години Уотън и нейните колеги се опитват не само да открият корените на мутациите, свързани с различни заболявания, но и да разберат какви точно промени предизвикват във функционирането на мозъка и другите органи на човека. Например, наскоро те успяха да покажат, че вариациите на гените, които допринасят за развитието на затлъстяването, също увеличават вероятността техният собственик да стане пушач и да пуши голям брой цигари на ден.

Изучавайки събраните данни, генетиците обръщат внимание на една интересна закономерност - шизофрениците и страдащите от депресия пушат много по-често от другите участници в генетичните изследвания. Това ги подтикна да направят подобен анализ, сравнявайки мутациите, свързани с развитието на този лош навик, с шанса да се получат тези психични разстройства и обратно.

Как точно работи тази връзка, учените все още не могат да кажат. Те предполагат, че това може да се дължи на факта, че никотинът нарушава производството на серотонин и допамин, а ниските им нива в мозъка са пряко свързани с развитието на шизофрения и депресия.

Според настоящите оценки на учени, около 21 милиона души на планетата страдат от шизофрения, а половината от тях не получават подходяща помощ от държавата и медицинските служби. Значителна част от страдащите от шизофрения са млади хора - на възраст от 15 до 35 години.

Гърция затяга мерките за забрана на пушенето на обществени места

Гръцките държавни служители извършиха засилени проверки на кафенета и барове през дългия уикенд, за да установят дали се спазва забрана...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com