Как да разберем дали имаме диабет?

22019
Как да разберем дали имаме диабет?
Снимка: iStock

Някои симптоми са толкова незабележими, че няма как да ги разпознаете. Това е валидно особено за диабет тип 2, при който нещата се развиват много бързо, до няколко дни или седмици.

И за двата типа диабет са характерни следните предупредителни знаци.

Глад

При високи нива на кръвна захар, тялото активно се стреми да нормализира нивата й. При диабет тялото изхвърля голяма част от глюкозата, която получавате от храната си и затова може да имате по-силен апетит от обичайното.

Умора

При висока кръвна захар, тялото работи усилено, за да се отърве от излишната захар. Този процес оказва влияние не само върху тялото ви, но променя и начина, по който то използва глюкозата за енергия. Прекомерно високата кръвна захар изтощава тялото. Ако добавим към това и дехидратацията, която води до по-често уриниране, умората е сред първите признаци на диабет.

Постоянна жажда и често уриниране

Средно човек уринира от 4 до 7 пъти на 24 часа. При хора с диабет това е доста по-често.
Обикновено тялото ви абсорбира отново глюкозата, докато преминава през бъбреците ви. Но когато при диабет ви се повиши кръвната захар, бъбреците вече може да не са в състояние да я върнат обратно. Това води до произвеждане на повече урина. Затова ходите често до тоалетна. Отделянето на течности от организма ви е причината да ожаднявате по-често. 

Суха уста и сърбяща кожа

Тъй като тялото ви използва течности, за да произвежда урина, на останалите части на тялото им липсва влажност. Може да се дехидратирате, затова усещате сухота в устата. Сухата кожа причинява сърбежи.

Замъглено виждане

Временната поява на замъглено зрение се дължи на повишено количество течности, които притискат лещата на окото. Това отново се случва под въздействието на високите нива на глюкоза в кръвта. В този случай замъгленото зрение е в резултат на промяна на формата на лещата, тъй като тя позволява на светлината да преминава към задната част на очната ябълка и участва в създаването на образа.

Диабет: Симптоми, причини,видове, лечение, превенция (ВИДЕО)

Бавно зарастващи рани

Подобно на увредената очна тъкан, която причинява замъглено зрение, увредените кръвоносни съдови водят до по-слабо кръвообращение. Затова на кръвта й е по-трудно да достигне до засегнатата област и леките порязвания или рани заздравяват за по-дълго време от обичайното.

Изтръпване на ръцете или краката

Високата кръвна захар може да окаже голямо влияние върху нервите и нервната система. Това увреждане може да започне с чувство на изтръпване или мравучкане и с течение на времето да се превърне в невропатия.

Рискови фактори за диабет тип 2, които не може да промените:

* фамилна история - хора, които имат родители или близки роднини с диабет, са в рисковата група
* възраст - с възрастта рискът от развитие на диабет тип 2 се увеличава. При повечето хора този тип диабет се появява в средната възраст, най-често след 40 години. Но все по-често има случаи на млади хора, дори деца.
* гестационен диабет - ако сте развили диабет по време на бременност, сте в рисковата група да се появи и в по-късен етап в живота ви.

Лекар: Този необичаен симптом издава диабет

Рискови фактори за диабет тип 2, които може да промените:

* тегло - хора с наднормено тегло имат по-голяма вероятност да се разболеят от диабет. Регулирайте теглото си.
* физическа активност - заседналостта е сред основните фактори за поява на диабет тип 2. Редовните физически упражнения намаляват инсулиновата резистентност. Това означава, че вашето тяло може да използва собствения си инсулин по-ефективно. Дори една 30-минутна разходка поне 5 дни седмично намалява значително риска от диабет и сърдечни заболявания.
* кръвно налягане - освен пораженията върху сърдечно-съдовата ви система, високото кръвно налягане е свързано с усложнения от диабет. Следете редовно кръвното си налягане.
* нива на холестерола - диабетът е свързан с атеросклероза и заболяване на кръвоносните съдове. Ниският “добър” холестерол и/или високите триглицериди могат да повишат риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.
* тютюнопушене - съществуват многобройни начини, лекарства и онлайн източници, които ще ви помогнат да откажете пушенето.
* диета - много е важно да следвате здравословна диета. Правилното хранене е сред най-важните фактори за преддиабет и диабет тип 2. Американската сърдечна асоциация препоръчва следните храни: плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, птиче месо без кожа, риба, варива, зеленчуково олио, сурови ядки без сол, семена. Избягвайте обработени мазнини и меса, консервирани храни, натрий /сол/, червено месо, обработени въглехидрати и подсладени напитки.
* алкохол
* стрес - всеки усеща стреса, но хората реагират по различен начин. Да се справите с със стреса в живота си е много важно и за вашето физическо здраве. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com