Как да се предпазим от топлинен удар и какви са симптомите му

7190
Как да се предпазим от топлинен удар и какви са симптомите му
Снимка: https://pixabay.com

Жегите вече са налице и рискът от топлинен удар е значително повишен. Понякога хората неглижират подобно състояние, но не са наясно, че то може да доведе до доста сериозни усложнения. Ако усетите навреме някои симптоми на топлинния удар, вие можете да се предпазите от развитието на бъдещи усложнения.

Как възниква един топлинен удар?

Ако тялото не успява да отдели достатъчно количество пот, с което да се охлади, кожата се изсушава, а пулсът започва да се качва. При развитие на топлинен удар най-характерния симптом е чувството за обърканост и дезориентация. То може да наподоби на мозъчен удар.

А ето най-характерните симптоми, които възникват в резултат на прегряването:

Съвети от БЧК как да не пострадаме в горещото време

Лятото е тук с пълна сила и изключително високи температури, които може да са много опасни за живота и здравето ни. Ето какво съветват ...

Отпадналост, гадене, световъртеж, главоболие, болки в мускулите

Когато топлинният удар е по-сериозен, симптомите му са следните:

Суха, бледа или зачервена кожа, проблеми с равновесието, чувство за объркване, разширени зеници, повръщане, ускорен пулс, странно поведение, припадък, губене на съзнание, учестено дишане.

Ако усетите някой от изброените симптоми, не губете време, а повикайте медицинска помощ, защото в повечето случаи това може да бъде опасно за живота състояние. Често пъти се налага неколкодневно лечение на системи, което може да спаси човек от смърт.

Ако усетите, че сте на крачка от топлинен удар, най-важното е да се скриете от слънцето и да намерите по-прохладно място. Намерете помещение, където температурата е по-ниска и има климатик.

Какво да правим при прегряване - съветите на лекар

Нервната система е една от най-ранимите части на нашето тяло при престой на висока температура. Това се обуславя от една страна от дире...

Най-добре е да се намокрите с хладка или студена вода, а ако имате възможност може да поставите по тялото си мокри кърпи, които да го охладят. При прекомерна жега намерете пликче с лед, което може да поставите под мишниците си, по гърба и врата. Ако нямате лед, намерете парцал, намокрен със студена вода. Накисната тениска или потник върши също много добра работа.

Ако все пак сте получили топлинния удар, имайте предвид, че времето за възстановяване е няколко дни. При положение, че не вземете навременни мерки, вие рискувате да увредите своите бъбреци, мускули или дори мозъка ви, като последиците може да са необратими.

По време на жегите приемайте много охладени напитки и вода. Важно е да не пиете богати на захар напитки и ако е възможно намалете спортуването в рамките на един час на ден. Сутрешното време е най-подходящо за това. След изпотяване наваксайте изгубената вода в тялото, като приемете много течности.

Избягвайте да употребявате алкохол, докато навън е горещо. По този начин вие ще започнете неусетно да се дехидратирате, а това ви излага на огромен риск. Загубата на вода може да се окаже фатална, затова никога не забравяйте да пиете поне по 3 литра на ден.

Вземете предвид тези съвети и ги споделете, защото могат да помогнат на някой и да му спасят живота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com