Каква е най-високата горна граница на кръвното според възрастта?

14732
Каква е най-високата горна граница на кръвното според възрастта?
Снимка: iStock

Високото кръвно налягане е сред най-честите заболявания, засягащи пациентите в зряла възраст, като повечето от тях нямат ясни симптоми, които да ги подтикнат да посетят кабинета на лекаря си и да бъдат диагностицирани и лекувани, преди да е късно.

Хипертонията значително повишава риска от инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност, загуба на зрение, проблеми с бъбреците, деменция и проблеми с кръвообращението като заболяване на периферните артерии. Недиагностицирана и неконтролирана, тя се превръща в рискова не само за здравето, но и за живота на пациента. 

Именно това прави хипертонията много опасна – в много от случаите пациентът разбира, че е хипертоник едва след като инфарктът или инсултът го покоси. Това скрито протичане на заболяването, бич за съвременното общество, прави системното измерване на кръвното налягане в дома важно.

Препоръчва се ежедневно измерване на кръвното налягане при пациентите с доказана хипертония или преживели хипертонична криза, както и измерване поне веднъж седмично при пациентите, попадащи в рискови групи, които трябва не само да са запознати с правилните начини за измерване, но и с това над какви показатели на апарата можем да говорим за хипертония.

Довиждане на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Въпросът, който на пръв поглед изглежда лесен и на който мнозинството запитани отговарят със 120/80, без изобщо да се колебаят, се оказва много по-сложен и многопластов, тъй като идеалното кръвно налягане зависи от пола и възрастта. Каква е най-високата горна граница на кръвното според възрастта, при която то се приема за нормално, а пациентът не се счита за хипертоник, ще разберете сега.

Каква е най-високата горна граница на кръвното според възрастта, при която пациентът не се приема за хипертоник?

Ако до скоро се считаше, че хипертонията е проблем само за хората в златната възраст, то последните изследвания, както и прогресивно нарастващият брой на инфарктите и инсултите при по-млади хора сочат, че високото кръвно далеч не е „старческо заболяване“, както мнозина го смятаха. Безспорно най-голям е броят на хипертониците в пенсионна възраст, но в световен мащаб броят на засегнатите по-млади пациенти е такъв, че не може да бъде пренебрегнат.

Проучванията установяват и друг, не по-малко полезен за пациентите, факт – ако до навършване на 55-годишна възраст мъжете са по-често засегнати от заболяването и се наблюдават повече усложнения при тях, то след 65-годишна възраст броят на пациентите с хипертония сред  дамите изпреварва този при господата. 

Хипертонията се влияе не само от пола, но и от възрастта – едни и същи показания на апарата за кръвно налягане могат да се приемат за нормални и за повишени според това на каква възраст е пациентът, чието налягане се измерва.

  • Най-високата горна граница на кръвното налягане, при която не говорим за хипертония, при пациенти на възраст от 18 до 39-години, е именно познатото ни 120. Показатели на апарата над 120 в тази възрастова група красноречиво сочат необходимост от лекарска консултация за извършване на допълнителни изследвания и уточняване на терапия. Високото кръвно налягане тревожи значително минимален процент от младите хора, поради което често е пренебрегвано, когато се обсъждат здравни тематики, а подобно отношение може да се окаже опасно. Горната граница на кръвното налягане на хората, попадащи в тази възрастова група, не трябва да преминава 119 mm Hg за мъжете и 110 за жените.
  • Горната граница на кръвното налягане на хората, попадащи във възрастова група 40-59 години, не трябва да преминава 124 mm Hg за мъжете и 122 за жените.
  • Горната граница на кръвното налягане на хората, навършили 60 години, не трябва да преминава 133 mm Hg за мъжете и 139 mm Hg за жените.

Чао на високото кръвно - тези елементарни трикове вършат чудеса

Друго проучване по темата сочи като нормална дори по-висока горна граница на кръвното налягане:

  • за възрастова група 14-18 години – тийнейджърите – горната граница трябва да е в диапазона 90–120 mm Hg,
  • за възрастова група 19-40 години горната граница трябва да е в диапазона 95–135 mm Hg,
  • за възрастова група 41-60 години горната граница трябва да е в диапазона 110–145 mm Hg,
  • за хората над 60 години – 95-145 mm Hg.

Видно от данните, с повишаване на възрастта, се приема за нормално горната граница на кръвното налягане също да се повишава, без това да сочи хипертония. И въпреки че различните източници сочат различни цифри, не е добра идея да се осланяте на тях или на един от тях, тъй като е възможно да страдате от определено хронично заболяване, при което поддържане на дадени показатели биха били невъзможни или опасни. Ако се колебаете кое е идеалното кръвно за вас, попитайте лекаря си. 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com