Каква е разликата между суха и влажна кашлица и как да я облекчим?

38486
Каква е разликата между суха и влажна кашлица и как да я облекчим?
Снимка: iStock/Guliver

Кашлицата може да бъде както симптом на редица сериозни заболявания, така и напълно безобидна. Обикновено я свързваме с остри респираторни инфекции, астма, бронхит, рак на белите дробове, но може да е причинена от болести, които не са свързани с дробовете – кашлица поради сърдечна недостатъчност, синузит и други, като се среща кашлица и при здрави хора. Кашлица причиняват и тютюнопушенето, престоят в среда със замърсен въздух, затворени помещения с летливи вещества и други. Най-общо я делим на суха и влажна, като облекчаването зависи от причинителя и вида ѝ.

Суха кашлица

5 чая, които ще ви облекчат при силна кашлица

Есенно-зимният период обикновено е свързан с красиви природни пейзажи, семейни празници, но и с периода на вирусите. Болките в ставите ...

Нарича се още непродуктивна. При нея няма отделяне на храчка. Често е по-дразнеща от продуктивната, защото кашлянето не е свързано с облекчение, както при продуктивната, при която се изхвърлят секретите от дроба и болният чувства, че му олеква. Сухата кашлица е позната на болните от астма. При тях най-често тя е именно непродуктивна. Засегнатите от гастроезофагеалната рефлуксна болест също се оплакват именно от суха кашлица, която в този случай е предизвикана от киселини в стомаха, а не от белия дроб. Приемащите някои видове лекарства като например АСЕ инхибитори също страдат от суха кашлица. Често сухата кашлица, когато е постоянна, не преминава и няма друго обяснение, алармира за туморни заболявания на дробовете или за сърдечни болести. За да повлияете на сухата кашлица и да се освободите от нея, първо следва да се изясни причинителят. Най-често това е инфекция на горните дихателни пътища. Освен с медикаменти може да си помогнете и с билки като риган, мащерка, слез.

Риганът се отличава с антисептично действие, има ефект върху възпалителните процеси – редуцира ги и е отлично решение при вирусни и простудни заболявания. Той е подходящ и за отхрачване.

Слезът е с изключително благотворно действие върху дихателната система, а запарката от него е благодат за сухата и мъчителна кашлица. Билката обаче не се препоръчва на болни от диабет, както и на бременни и кърмачки.

Мащерката е известна в народната медицина като билка, чудодейна за гърлото и белите дробове. Редуцира възпаленията, има антисептично действие, справя се успешно с кашлица, причинена от инфекции.

Влажна кашлица

Лек от народната медицина за пушачи, който ще спре КАШЛИЦАТА завинаги

Хората, които пушат цигари, често страдат от кашлица. Ако ви е трудно да се откажете от този вреден навик, то поне можете да пробвате д...

Нарича се още продуктивна. При нея се отделя секрет при кашляне, при което болният често чувства облекчение. Влажната кашлица е позната на страдащите от инфекции на дихателните пътища и особено на пушачите, които често отделят храчки. Влажна кашлица има и при редица инфекциозни заболявания. Може да се облекчи, като се лекува причинителят, с медикаменти, както и с билки. Сред билките, полезни за влажна кашлица, са джинджифила и лайката.

Лайката е изключително благотворна – тя хем втечнява секрета и улеснява отделянето му, хем има противовъзпалително действие, хем инхалациите с нея овлажняват лигавицата и подпомагат да се успокои.

Джинджифилът  също е изключително подходящ за облекчаване на влажната кашлица. Той подобрява и функционирането на имунната система, с което подпомага за по-бързо оздравяване и възстановяване на организма.

Преди да започнете да лекувате кашлицата, задължително се консултирайте с лекар. Билките помагат, но не отменят лекарската консултация и търсенето на причината за кашлицата.

 

Никога не правете това, ако имате кашлица

Кашлицата е изключително неприятно състояние и често се опитваме да я потиснем, най-вече в случаите, когато около нас има хора. Но тя и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com