Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

21396
Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет
Снимка: iStock

Захарният диабет е хронично заболяване, което изисква специално внимание към храненето. Правилно подбраната диета помага да се контролират нивата на кръвната захар и да се предотвратят усложнения.

"По време на празниците, особено Великден, придържането към диетата може да се окаже изключително трудно поради изкушенията на традиционните храни. Въпреки това, с няколко корекции в диетата, хората с диабет могат да се насладят на празнични лакомства, без да застрашават здравето си", казва руският лекар Елена Соломатина. 

Какво не трябва да ядете, ако имате диабет?

Ако имате диабет, трябва да избягвате сладкиши и сладкарски изделия с високо съдържание на захар, като торти, сладкиши и бонбони. Не се препоръчват газирани напитки и плодови сокове с добавена захар.

Може ли да се ядат ягоди при диабет

По-добре е да замените белия хляб, кифличките и други продукти от бяло брашно с пълнозърнести алтернативи (черен хляб). Мазните храни като пържени храни, тлъсти меса и пушени храни трябва да бъдат ограничени или избягвани.

Алкохолните напитки, особено сладките коктейли и ликьори, могат да повлияят негативно на нивата на кръвната захар, така че тяхната консумация трябва да се контролира.

Лекарят не препоръчва да се прекалява и с яйцата покрай Великден. Диабетиците могат да ядат по 1 яйце на ден.

Какво можете да ядете, ако имате диабет?

Диетата при диабет трябва да е богата на зеленчуци и зеленчуци, особено такива без скорбяла като броколи, спанак, домати и краставици. Пълнозърнестите храни, като пълнозърнест хляб, кафяв ориз и овесени ядки, са добър избор за хора с диабет.

Постните меса, птиците и рибите, независимо дали са печени на скара, печени или варени, осигуряват на тялото нужните протеини без излишни мазнини. Бобовите растения, особено бобът, лещата и грахът, са отличен източник на фибри и хранителни вещества. Плодове с нисък гликемичен индекс, като горски плодове, ябълки и грейпфрути, могат да бъдат включени в диетата в умерени количества.

Възможно ли е да се ядат козунаци, ако имате диабет?

Традиционните великденски козунаци обикновено съдържат много захар и бяло брашно, което ги прави не най-добрият избор за хора с диабет. Ако обаче не сте готови да се откажете от това вкусно лакомство, има няколко начина да направите козунаците по-подходящи за диабетици.

"Първо пригответе си ги сами като използвате пълнозърнесто брашно. Второ, намалете количеството захар в рецептата или я заменете с естествени подсладители като стевия или еритритол. Трето, добавете повече фибри към тестото, като нарязани ядки или семена. И накрая, контролирайте размера на порцията си и я комбинирайте с протеинови храни, за да забавите усвояването на въглехидратите", казва специалистът.

"Придържането към здравословна диета при диабет е важен аспект от управлението на болестта, дори по време на празниците. Консултирайте се с вашия лекар или диетолог, за да разработите персонализиран хранителен план, който ще ви позволи да се наслаждавате на храните, които обичате, без да жертвате здравето си", казва експертът.

"Не забравяйте, че ключът към успеха е умереността, балансът и редовното проследяване на нивата на кръвната захар. С правилен подход и подкрепа от специалисти, хората с диабет могат да водят пълноценен живот и да не се лишават от любимите си храни", пояснява още специалистът. 

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com