Кои са най-добрите храни за качване на хемоглобин

15786
Кои са най-добрите храни за качване на хемоглобин
Снимка: Pixabay

Хемоглобинът е протеин, който насища всеки орган с кислород и освобождава клетките от натрупания в тях въглероден диоксид. Ако нивата му са намалени, имаме работа с желязодефицитна анемия.

Първият предупредителен сигнал за развитието на анемия е загубата на сили и умората.

Когато ни липсва само един микроелемент, участващ в метаболизма, тялото реагира на неговия дефицит с хипоксия или кислороден глад. В допълнение към повишената умора, симптомите, показващи намаляване на този важен показател, включват главоболие, петна и черни петна пред очите и виене на свят. Всичко това се дължи на вазодилатация. В особено напреднали случаи анемията кара косата да става чуплива и да пада, кожата става бледа и сърдечната честота се увеличава.

Какво да ядете, за да увеличите хемоглобина и възможно ли е да подобрите здравето си само с диета?

Диагнозата се поставя, ако концентрацията на хемоглобина е:

  • под 120 g/l при жени;
  • под 130 g/l при мъжете;

Заболяването се характеризира и с намаляване на червените кръвни клетки до 3,8 милиона / μl при жените и 4 при мъжете.

Кои са най-добрите храни за качване на хемоглобин

Първо, трябва да разберем каква форма на желязото се съдържа в това, което виждаме на нашата маса.

Често се казва, че вегетарианците са изложени на риск от развитие на анемия. Това погрешно схващане се дължи на липсата на месо, съдържащо хем желязо в диетата им. Въпреки това, вегетарианците, които правилно планират дневното си меню и включват растителни храни, богати на полезни микроелементи, не са изправени пред проблема с анемията.

Продуктите, които повишават хемоглобина в кръвта, са разнообразни. Това са не само плодове, зеленчуци, птици, риба, ядки, но и билки и подправки.

Орехи

Орехите също са включени в списъка с продукти за повишаване на хемоглобина. Това не е панацея, а още едно ефективно средство за постепенно връщане към здравословен живот. Освен това полезни са не само техните ядки, но и преградите, съдържащи алкалоиди, витамин С, йод и други полезни органични вещества. Инфузията на преградите се консумира няколко пъти на ден преди хранене. Не забравяйте обаче, че тази напитка има своите противопоказания. Ако се съмнявате, че такова лечение ще донесе осезаеми ползи, използвайте доказана рецепта: ядки с мед.

Ламинария

Ламинарията ще ви помогне да се справите с анемията. Само 100 г водорасли съдържат 12 мг полезен микроелемент, чийто дефицит води до кислороден глад. Препоръчваме да консумирате тази суперхрана не само в естествената си форма - тя се съдържа в диетичните амарантови трици, които ще станат отлична основа за здравословна закуска.

Цвекло

Цвеклото (сокът от цвекло) също съдържа много желязо. По-добре е да го пиете разреден, като към него добавите сок от ябълка, морков или портокал.

Билки и подправки

Сред лидерите по съдържание на желязо са билките и подправките за ястия. Коприва, мента, корен от глухарче, бял равнец, лимонена киселина помагат за възстановяване на силата и увеличаване на важен показател.

Бобови растения

Ако сте диагностицирани с анемия, включете в диетата си елда, боб и леща. Тези компоненти на правилното хранене съдържат много желязо и ще бъдат полезни при влошено здраве, замаяност, бледност и други признаци на анемия.

Черен шоколад

Черният шоколад е сладка помощ при анемия. Ако се придържате към здравословен начин на живот, обърнете внимание на диетичните лакомства - те са не само вкусни и здравословни, но и нискокалорични.

Плодове

Плодовете са истинско спасение за тези, които са изправени пред проблема с недостига на желязо. Този микроелемент се съдържа в ябълки, сливи, банани (по-добре е да вземете зеленикави, а не презрели) и праскови, касис, боровинки.

Ленено семе

Друга лечебна съставка в много ястия, която не е толкова популярна като нара или ядките, но е много ефективна, е лененото семе. Може да се консумира сух или добавен към печива, овесена каша, извара и кефир.

Месо

Месото е друг продукт, който трябва да присъства във вашата диета, ако имате нисък хемоглобин. Това са език, бъбреци, сърце, пилешко филе, заешко, телешко.

Източник: Корпорация Di&Di

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com