Кои са най-вредните храни за панкреаса

32753
Кои са най-вредните храни за панкреаса
Снимка: iStock

Руски специалист цитира статистика, според която през последните 10 години диагнозата панкреатит се установява три пъти по-често, като в риск са хората на възраст 30-40 години, докато сред подрастващите динамиката на заболеваемостта е още по-висока. Лекарите смятат, че основната причина за рязкото увеличаване на случаите на панкреатит е небалансираната диета с акцент върху въглехидратните и мазни храни и масовата страст към бързото хранене. Тези фактори влияят негативно на панкреаса, причинявайки повишено натоварване на органа.

Кои храни дразнят панкреаса

Храни, съдържащи трансмазнини, оцветители и консерванти, ястия с високо съдържание на мазнини и бързи въглехидрати, полуфабрикати, сладкиши, газирани напитки и сладкиши рано или късно могат да провокират възпалително заболяване на панкреаса - панкреатит.

Проявите на хроничен панкреатит не са специфични. Тежест в корема, гадене, разстройство на изпражненията, подуване на корема, болка в горните части и десния хипохондриум - тези

Хроничният панкреатит е продължително заболяване, протичащо с обостряния, което в крайна сметка води до необратими морфологични промени и трайно намаляване на функцията на панкреаса. Но правилният начин на живот и навременното лечение могат да спрат необратими процеси в жлезата.

При поставянето на диагнозата от ключово значение е определянето на съдържанието на панкреатичните ензими в кръвта. При панкреатит значително се повишава нивото на ензима амилаза. Въпреки това, при хроничен панкреатит без обостряне нивото на амилазата може да остане нормално. В този случай по-информативно е изследване, което определя нивото на липаза в кръвта.

Освен това цялостният преглед включва анализ на изпражненията. Картината на заболяването ще бъде допълнена от такива изследвания като серумна еластаза и плазмена глюкоза.

Рисковите фактори за развитие на панкреатит включват наднормено тегло, хранителен дисбаланс, тютюнопушене и злоупотреба с алкохол. Проследяването на състоянието на панкреаса е необходимо и за пациенти с диагноза холелитиаза, както и за лица, които са претърпели операция на органите на стомашно-чревния тракт.

Тъй като панкреатитът може да бъде объркан с други патологии на коремните органи по отношение на симптомите, самолечение не се препоръчва. Панкреатитът е едно от най-трудните за диагностициране заболявания на храносмилателната система. Правилно поставената навреме диагноза е половината от успеха на лечението.

Един от първите признаци на заболяването е болезнена болка в горната част на корема, която имитира чувството на глад. Други често срещани симптоми на язва включват оригване, дискомфорт или подуване на корема след хранене, киселини в стомаха, гадене или повръщане, повишена болка след пикантни, пушени или мазни храни, както и алкохол, плака на езика. По-рядко срещаните симптоми на пептична язва са така нареченото лошо храносмилане, загуба на апетит и загуба на тегло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com