Лекар разкри защо през есента трябва да се пие по-малко кафе

6953
Лекар разкри защо през есента трябва да се пие по-малко кафе
Снимка: iStock

Кафето е любима напитка на мнозина, но неговата консумация трябва да се ограничи през есента. Според доктор Нурия Дианова консумацията на кофеин през есенния сезон е необходимо да се намали до максимум 200 милиграма на ден, защото в противен случай може да навреди на сърцето.

Намаляване консумацията на кофеин през есента

Доктор Дианова отбелязва, че именно през това време от годината много хора започват да консумират повече кофеин. Той става все по-търсен като стимулант за борба със сънливостта, която хората започват да усещат по-силно поради изменението на климата. В такива условия можете незабелязано да се пристрастите към приема на твърде големи дози кофеин - това от своя страна създава определени рискове за здравето и благосъстоянието, подчертава лекарят.

Пийте кафето с този сладък плод и вижте какво ще се случи с тялото ви

Д-р Дианова обяснява, че през есента е необходимо да се ограничи кофеиновия прием като се консумират не повече от 100-200 mg дневно. Специалистът отбеляза, че това вещество може ненужно да стимулира сърцето.

„Кофеинът повишава сърдечната дейност, тоест ускорява пулса и предизвиква разширяване на кръвоносните съдове“, предупреждава експертът.

В допълнение, необходимостта от ограничаване на кофеиновия прием през есента се дължи на факта, че той може да повлияе негативно на качеството на съня, тъй като нервната система също е чувствителна към неговия стимулиращ ефект. Друг възможен риск са стомашните проблеми. 

„Кофеиновата напитка може да причини киселини. Хората, страдащи от гастрит или язва, трябва да я избягват“, коментира специалистът. 

Коментираната напитка активира производството на стомашен сок. Поради съдържанието на кофеин, тя създава кисела среда в стомаха, което може да причини силни киселини.

За страдащите от гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника и панкреатит е препоръчително да намалят количеството на тази течност до минимум.

Съдържанието на танини в напитката също може да изсуши стомашната лигавица. Поради тази причина не трябва да я пиете на празен стомах.

Кофеинът стимулира интензивни контракции на сърдечния мускул, причинявайки тахикардия. За здравите хора няма опасност, а за спортистите този ефект е дори полезен - активният кръвен поток към тъканите повишава регенерацията на мускулните влакна.

За сърдечно болните обаче тахикардията може да предизвика редица усложнения. Те включват хипертонична криза, аритмия и инфаркт при хора с коронарна болест на сърцето.

Още: Учени: Започнете да пиете по още едно кафе на ден и вижте какво ще се случи

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com