Лекар: Този симптом с кожата издава проблеми с черния дроб

16590
Лекар: Този симптом с кожата издава проблеми с черния дроб
Снимка: Iván Jesús Cruz Civieta / iStock

Един необичаен ранен признак на заболявания на черния дроб може да засегне кожата. Той включва обрив и сърбеж. Проблемът е свързан с дразнещия ефект на билирубина върху кожата. Това споделя руският телевизионен водещ, лекар по рехабилитация, сертифициран йога терапевт Сергей Агапкин.

Как кожата издава проблеми с черния дроб?

Според специалиста тези симптоми могат да се появят няколко години преди други признаци.

"Много често хората се подлагат на дълго и безуспешно лечение при дерматолог, преди да получат направление за гастроентеролог и хепатолог. По правило сърбежът започва от ръцете и дланите. След това постепенно се разпространява в цялото тяло. Сърбежът се увеличава при топлина и през нощта, така че хората с чернодробно заболяване често страдат от безсъние “, каза д-р Сергей Агапкин.

Какви храни трябва да ядете за пречистване на черния дроб

Други симптоми на чернодробни заболявания

Болка или тежест в дясното подребрие - коментиранияти орган е заобиколен от мембрана, така наречената капсула, която е чувствителна към промените в размера на органа. Възпалението, причинено от алкохол или прекомерен прием на мазнини, води до уголемяване на жлезата. В отговор чернодробната капсула се разтяга, причинявайки болка, тежест и дискомфорт.

Черният дроб участва в метаболизма на мазнините и въглехидратите. Недостатъчната физическа активност и твърде висококалоричните храни водят до факта, че черният дроб няма време да преработи мазнини и въглехидрати. Излишъкът се отлага като мазнина в черния дроб (развива се мастна хепатоза) и в подкожната мастна тъкан, особено в областта на корема и бедрата.

Пожълтяване на кожата и очите - промяната на нормалния цвят на очите, кожата и лигавиците до жълто се нарича жълтеница. Това състояние се обяснява с навлизането на излишък от билирубин в кръвта - жълт пигмент, който се образува в резултат на разрушаването на хемоглобина. Например, хемоглобинът може да се освободи, когато червените кръвни клетки (еритроцитите) умрат в черния дроб. Жълтеницата може да показва неправилно функциониране на хепатоцитите и да бъде симптом на патология, причинена от алкохол. В допълнение, жълтеница може да възникне при вирусен хепатит и предизвикано от лекарства чернодробно увреждане.

Промяна в цвета на урината и изпражненията -0 билирубинът, жълт пигмент и един от основните компоненти на жлъчката, присъства не само в кръвта, но и в урината и изпражненията. Билирубинът се секретира в дванадесетопръстника с жлъчката и под въздействието на чревни бактерии променя цвета си до кафяв. Този кафяв пигмент придава характерния цвят на изпражненията. Друг продукт от метаболизма на билирубина присъства в урината, придавайки й светложълт цвят.

Лекар: Тези симтоми издават, че черният ви дроб е претоварен

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение!

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com