Лекар: Този внезапен симптом издава инсулт

11020
Лекар: Този внезапен симптом издава инсулт
Снимка: iStock

Инсултът се отличава със симптоми, които не могат да бъдат объркани с нищо друго, според руския лекар Игор Видаскян. Но един внезапен симптом издава тази патология - става въпрос за внезапна слабост, изтръпване на половината тяло, асиметрия на лицето, затруднено произнасяне на думи.

Симптоми на инсулт

Признаците на съдовия инцидент също включват силно главоболие и загуба на равновесие.

„При усмивка ъглите на устните от едната страна на устата са спуснати, а горният клепач от засегнатата страна не се повдига “, отбелязва д-р Видяскин.

Напитката на столетниците намалява риска от инсулт с 32%

Пострадалият не трябва да се мести, да му се дават хапчета без лекарско предписание, да се храни или да му се дава вода - човек с това заболяване често има нарушена функция за преглъщане и може да се задави. Необходимо е да се обадите на линейка възможно най-бързо.

Това заболяване е нарушение на кръвоснабдяването на мозъка, което води до смъртта на някои мозъчни клетки. Има три вида инсулт - исхемичен, хеморагичен и субарахноидален кръвоизлив. Най-честият е исхемичният.

Каква е разликата между исхемичния и хеморагичния мозъчен удар?

Исхемичният има характерна особеност: появата му може да бъде предвидена. Няколко дни преди пристъпа започва да се усеща болка и световъртеж, появяват се замъглено зрение, слабост, от време на време може да почувствате изтръпване на ръката и крака. Тези признаци се увеличават и един ден пациентът установява, че не може да движи ръката и крака си. Понякога има замъгляване на съзнанието и повръщане.

 

При исхемичната форма на заболяването един от мозъчните съдове се запушва или стеснява, в резултат на което кръвообращението в мозъка се нарушава и кислородът и хранителните вещества се доставят слабо. Мозъчната тъкан е унищожена.

Но при хеморагична форма на съдовия инцидент стените на съда не могат да издържат на високо налягане и разкъсване. Човек усеща внезапна и много силна болка в главата, от която дори губи съзнание.

Това състояние се развива бързо, обикновено през деня. Причината за съдов инцидент може да бъде както обикновено пренапрежение, така и хипертония, атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания. Исхемичната форма на заболяването или мозъчният инфаркт е най-честият.

Най-често съдовият инцидент настъпва между 6 и 9 сутринта: по това време кръвното налягане и вискозитетът на кръвта се повишават.

Рисковата група включва мъже над 45 години и жени над 55 години, но сега случаите на мозъчен удар не са необичайни при 30-годишните и дори при тези, които току-що са навършили 25 години, пояснява експертът.

Още: Инсулт: 7 симптома, които се появяват 1 седмица преди пристъпа

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com