Маслото от звездовиден анасон облекчава кашлицата по време и след Covid-19 пневмония, сочи научно изследване

17218
Маслото от звездовиден анасон облекчава кашлицата по време и след Covid-19 пневмония, сочи научно изследване
Снимка: iStock

Анасоновото масло "бързо изчиства дихателните пътища", има противовъзпалителен, имуномодулиращ и антивирусен ефект и способност да разширява стеснените от болестния процес бронхи, което го прави ефикасно средство в борбата срещу вируса на Covid-19. Това е изводът от изследване*, проведено сред 35-ма пациенти с двустранна КОВИД-19 пневмония, от д-р Елеонора Стаменова и екипа на медицински център за белодробни болести и нарушения на съня INSPIRO, под ръководството на проф. Коста Костов, пулмолог.

Мащабът и здравословните последствия от КОВИД-19 инфекцията превърнаха заболяването в един от най-социалнозначимите проблеми за целия свят от 2019-та насам. По данни на СЗО, само за 18 месеца, потвърдените случаи на Covid-19 са 187 млн., а жертвите на световната пандемия надхвърлят 4 млн. души. Около 20% от заболелите, прекарали COVID-19, месеци по-късно продължават да имат сериозни здравословни оплаквания, информира Deutsche Welle.

Преди да споделим резултатите от положителното влияние на маслото от звездовиден анасон при коронавирусна инфекция, нека се запознаем с поведението на вируса в човешкия организъм и защо успешното третиране на кашлицата е от съществено значение за изхода от лечението.

Какво се случва при коронавирусна инфекция?

Вирусът на КОВИД-19 най-често навлиза през носа и устната кухина и атакува епителните клетки по повърхността на горните дихателни пътища. Тук SARS-CoV-2 разпознава рецепторите на ACE2 и ги използва за навлизане в клетките, където се размножава. Потомството на вируса се насочва към епителните клетки на горните дихателни пътища - трахея, бронхи, алвеоли, към имунните клетки на белия дроб и др.

Обичайно засяга структурите на дихателната система, но може да атакува сърце, бъбреци и черен дроб.

Отделянето на вируса в околната среда от преносителя е главно чрез секрети от горните дихателни пътища - носогърлен секрет, слюнка, храчка, при кашляне и кихане.

Защо упоритата кашлица, характерна за Covid-19 пневмония, е опасна?

Кашлицата е мощен физиологичен механизъм за очистване на дихателните пътища и е характерна реакция на организма, засегнат от коронавирус.

Наблюденията сочат, че в началото на КОВИД-19 инфекцията кашлицата е суха, а с напредъка на болестта, когато се развие пневмония, преминава във влажна, най-често с бели гърлени секрети.

Упоритата кашлица може да доведе до различни усложнения, като конюнктивални кръвоизливи (в очната ябълка), “пробождащи” болки в гръдния кош, кървене от носа, точковидни кръвоизливи в областта на лицето, врата и гърдите, гастроезофагеален рефлукс (връщане на киселини в хранопровода), главоболие, ингвинална херния (ниско в корема, близо до слабините), краткотрайна загуба на съзнанието и дори епилептични припадъци.

Ето защо на болните трябва да се приложи навременно и подходящо лечение.

Как влияе маслото от звездовиден анасон на кашлицата, причинена от Covid-19 инфекция?

Звездовидният анасон спомага за втечняването на заседналия жилав секрет и подпомага отхрачването. В допълнение, има доказано антисептично действие срещу бактерии и гъбички, както и профилактичен и лечебен ефект при вторични бактериални инфекции (които нерядко се развиват след вирусно заболяване).

35-имата пациенти, наблюдавани от екипа на МЦ Inspiro, са диагностицирани с двустранна КОВИД-19 пневмония, остра кашлица, повишена температура, главоболие, ставно-мускулни болки и др.

При пациентите, приети за болнично лечение, веднага е назначена терапия с продукт, съдържащ звездовиден анасон. “В края на болничния престой резултатите бяха много добри”, отчита д-р Елеонора Стаменова.

При 75% от пациентите влажната кашлица намалява още на 5-ия ден от терапията. Наблюдението, след изписването на пациентите, показва впечатляващия резултат от напълно изчезване на кашлицата при 85% от тях, в рамките 4-седмици от началото на лечението.

"Маслото от анасон укрепва лигавичната функция и бариера и бързо изчиства дихателните пътища”, отбелязва д-р Стаменова в научната си статия. При пациентите, лекувани извънболнично, вирусната инфекция протича значително по-леко и тежките респираторни усложнения се появяват по-рядко, благодарение на употребата на продукт, съдържащ звездовиден анасон. “Пациентите съобщиха за значително облекчение на мъчителната кашлица и съкращаване на хода на заболяването", отчита специалистът.

"Етеричните масла притежават способност да проникват във вирусните мембрани, което лесно води до разрушаването им", допълва тя.

Приложеният на пациентите продукт със звездовиден анасон е "мощно муколитично средство, което предизвика положителни ефекти върху дихателната система" на инфектираните с КОВИД-19 пациенти, се посочва още в изводите от проведеното изследване.

* “Клиничен опит с Мукоплант-Анисол при пациенти с продължителен кашличен синдром по време и след инфекция с КОВИД-19", д-р Елеонора Стаменова, медицински център INSPIRO, списание Инспиро, брой №2/ април 2021 г.

*Интервю с професор Костов за dw – 24.07.2021 - https://bit.ly/3yVD49M.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com