Направете това, ако ставите ви болят при смяна на времето

11665
Направете това, ако ставите ви болят при смяна на времето
Снимка: iStock/Guliver

Артритът е възпаление на ставата, причинено от инфекция. Възниква и се развива бързо. Тя може да бъде придружена от подуване и остра болка, а при липса на подходящо лечение приема хронична форма с припадъци и по-тихи периоди.

Артрозата е процесът на разрушаване на хрущяла на ставата, в резултат на което нейната подвижност и еластичност се влошават. Често причинени от съдови заболявания, които се развиват с хипертония, разширени вени, атеросклероза, диабет и др.

Какво се случва при хладно време?

Имунната защита на организма е отслабена, кръвоснабдяването се променя, метаболитните процеси в ставите са нарушени, мускулите са рефлекторно притиснати. Веществата, които допринасят за здравината на хрущяла, се разграждат по-бързо, отколкото се образуват.

В резултат ставата не получава правилно хранене. Всичко това създава предпоставките за развитие и обостряне на възпалението.

Как да поддържаме ставите си:

Поддържайте краката си топли

Топлите обувки са задължителни през есента и зимата, особено за ставите. Разбира се, не трябва да допускате хипотермия и други части на тялото. Най-добре е да се обличате на пластове - като зеле. Няма да ви съветваме да обличате клинове под панталона си, но ако те са тънки, тогава горното облекло трябва да покрива бедрата и коленете.

Не падайте

Първи студове, локви, хлъзгав асфалт. Едно неудобно движение и можете да се протегнете. Изберете обувки с подметки на жлебове. Ако видите опасен участък от пътя, опитайте се да бъдете внимателни, движете се внимателно, стъпвайки на пълни крака, не дръжте ръцете си в джобовете си - по-добре е да ги балансирате, като ги разнесете.

Ето защо пукат ставите и опасно ли е

Най-често хрущенето в ставите е свързано с повишена подвижност. Това се нарича хипермобилност. Най-често това вродено състояние се срещ...

Тренирайте ставите си

Ако имате проблеми със ставите, опитайте се да преодолеете този мързела. Трябва да се правят специален набор от физически упражнения, тъй като той поддържа двигателните способности. Факт е, че заседналият начин на живот отслабва мускулите, които поддържат ставата и облекчават част от натоварването от нея. Освен това при липса на движение кръвообращението се забавя и ставата не получава нужното хранене.

Не претоварвайте ставите си

Изглежда, че този съвет противоречи на предишния, но не - тук искаме да кажем, че е показано умерено и редовно натоварване. Но новите спортове трябва да започват с голямо внимание и да се избягват резки движения или необичайни натоварвания. По принцип се грижете за опорно-двигателния апарат.

Запазете кг

2 яйца и ябълков оцет и забравяте за ШИПОВЕТЕ

Шиповете са едно от най-болезнените явления, които могат да ни връхлетят. Болката от тях е почти нетърпима и обикновено хората прибягва...

Излишните килограми натоварват много ставите и усложняват работата им. Затова се опитайте да спечелите много през есенния и зимния период, следете диетата си.

Замръзване

Ами ако навън ви е много студено? Вземете топъл душ у дома, за да загреете и отпуснете мускулите си. Можете също така да вземете топла вана с морска сол. Затоплящ мехлем може да се прилага върху възпалени стави с триещи движения.

Подхранвайте ставите си

През есента можете да приемате различни витаминни комплекси и хранителни добавки. Те обикновено съдържат глюкозамин, който е важен компонент в структурата на ставния хрущял. Той се синтезира в човешкото тяло по естествен път, но с възрастта способността за синтезиране значително намалява. Освен това мастните киселини имат много положителен ефект върху състоянието на ставите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com