НЕ яжте тези 7 храни на закуска - ще бъдете гладни и нервни цял ден

20947
НЕ яжте тези 7 храни на закуска - ще бъдете гладни и нервни цял ден
Снимка: iStock

Някои хора предпочитат да пропуснат закуската, въпреки че тя е най-важното хранене: събуждат се, изпиват чаша кафе и веднага се заемат с работата си.

Първото хранене трябва да е пълноценно: да съдържа протеини, фибри, сложни въглехидрати. Ако спазвате това правило, ще забравите за глад до обяд. Въпреки това, някои популярни храни са с високо съдържание на празни калории, захар и мазнини. Те само ще засилят чувството на глад и изобщо няма да ви дадат енергия. В резултат на тяхната консумация ще се почувствате дори и по-нервни. Според диетолога Триста Бест те включват тестени изделия, зърнени закуски, замразени полуфабрикати, сандвич с масло, смути, протеинови барчета и кисело мляко.

Най-вредните храни за закуска

Тестените изделия като кроасани и мъфини са с високо съдържание на рафинирани зърна, захар и добавки.С консумацията им получавате не само ударна доза калории, но и ще почувствате глад само след час.

Диабет: Тази евтина закуска сваля кръвната захар

„Захарните зърнени закуски често ви карат да се чувствате гладни и мудни поради високото си съдържание на захар и липсата на основни хранителни вещества,“ споделя д-р Триста Бест.

Замразените полуфабрикати са един от вариантите за закуска, който изобщо не изисква готвене.Те са източник на празни калории, а консумацията им води до умора и желание за ядене отново.

Смутитата имат репутацията на здравословна напитка. В общи линии това е вярно. Важно е обаче да запомните: по-добре е да добавите източник на протеин към доброто смути. Тогава напитката ще бъде питателна и ще е идеално допълнение към закуската с фибри, съветва диетологът.

Протеиновите барчета съдържат много захар, понякога дори повече от млечния шоколад.

„След консумацията им много хора изпитват сънливост и глад, защото продуктът изобщо не съдържа протеини или фибри. Неговото високо съдържание на захар осигурява бърз тласък на енергия, но без фибри, които забавят храносмилането и протеини, за да се чувствате сити за по-дълго време, ще постинете единствено бързо покачване на кръвната захар, последвано от срив, оставяйки ви уморени и гладни,” казва д-р Триста Бест.

Някои видове кисело мляко са с високо съдържание на протеини и ниско съдържание на захар, което ги прави идеални за поддържане на чувството за ситост. Например, гръцко кисело мляко, но това не се отнася за различните плодови млека..

Сандвич с масло - белият хляб и маслото са вкусни, но не са подходяща комбинация за първо хранене за деня. След консумацията им ще почувствате ситост, но тя ще ви напусне след час.

„По-добре заложете на пълнозърнест хляб, яжте го с авокадо, нахут, зеленчуци или извара. Вместо наденица можете да използвате варено пилешко или пуешко месо. Това ще ви даде енергия и ще ви засити за по-дълго“, съветва експертът.

Още: Лекар: Всички ядем тези храни на закуска, но те водят до депресия

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяването се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com