Невролог: Тези добавки намаляват риска от деменция със 73%

14312
Невролог: Тези добавки намаляват риска от деменция със 73%
Снимка: iStock

Руският невролог д-р Александра Алехина споделя, че според учените след четвърт век в света ще има 3 пъти повече случаи на деменция, отколкото днес - заболяването ще обхване 153 милиона души.

"За да не попаднете в тази категория, трябва да се заемете с превенцията днес. Хранителните вещества, витамините и антиоксидантите са най-мощните неща, които можете да добавите към своя арсенал за защита на мозъка", казва лекарят. Специалистът съветва да добавите в диетата си витамини от група В и Д, омега-3 мастни киселини и коензим.

Добавки, които намаляват риска от деменция

Както каза неврологът Александра Альохина, изследванията доказват, че повечето хранителни вещества могат да бъдат получени чрез здравословна диета и комбинация от витамини от група В и добавки с омега-3.

Деменция: 4 ранни симптома, които се появяват преди загубата на памет

Лекарят отбелязва, че подобно „динамично дуо“ може да спре свиването на мозъка с цели 73 процента. Учените стигнаха до това заключение по време на експеримент, който показа, че добавките с витамини от група B, включително B6, B12 и фолиева киселина, могат да имат положителен ефект върху състоянието на възрастните хора с първите признаци на когнитивно увреждане.

Ново мащабно проучване установи, че ранното когнитивно заболяване може да бъде предотвратено чрез приемане на добавки с витамин D.

Предишни проучвания показват, че ниските нива на витамин D са свързани с по-висок риск от коментираното заболяване. Хормонът помага за отстраняването на амилоида от мозъка. Както е известно, натрупването му е отличителен белег на болестта на Алцхаймер. Освен това витамин D предотвратява натрупването на тау протеин, който също играе роля в развитието на заболяванията.

Изследователите са изследвали връзката между когнтивното увреждане и добавките витамин D при близо 12 400 души на средна възраст 71 години. Те не са страдали от коментираното заболяване в началото на проучването. В тази група 4637 души са приемали добавки с витамин D.

От 2696 участници, които са развили заболяването през следващото десетилетие, 75% не са приемали добавки с витамин D преди диагнозата. Изследователите също така регистрират 40% по-малко диагнози на коментираното заболяване сред 4637 участници, които са приемали добавки с витамин D, в сравнение с кохортата, която не е приемала.

Коензимът е един от най-важните антиоксиданти, до 35-годишна възраст той се произвежда в достатъчно количество в организма, но след това собственият коензим вече не е достатъчен.

Коензим Q10 е важен за мозъка в следното отношение - снабдява го с енергия (без нея не можем да мислим) и го предпазва от оксидативен стрес, чието въздействие става все по-осезаемо с възрастта.

Аминокиселините също са важни за умствената яснота. Протеините са не само градивните елементи за изграждане на мускулите, техните структурни елементи - аминокиселините - подпомагат функционирането на централната нервна система, регулират функционирането на нашата психика, а някои от тях действат като невротрансмитери (например глицин и GABA).

Още: Деменция: Този летен плод предпазва от възрастните хора от заболяването

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com